Quantcast

Nelegální příjem SABC přinesl televizi problémy

| redakce | tisk

SABC (South African Broadcasting Corporation) a distributor signálu Sentech mohou mít nyní problém s hollywoodskými studii a dostanou zřejmě i červenou kartu od FIFA. Důvodem je, že filmy a fotbalové přenosy mohou být pirátsky sledovány v celé Africe.

Národní vysílatel SABC si zakupuje vysílací práva pro filmy a sportovní přenosy pouze pro území Jižní Afriky. Televizní signál ze satelitu ale sledují diváci ze subsaharského regionu v Mozambiku, Angole, Svazijsku, Lesotho, Botswaně, Madagaskaru, Malawi, Tanzanii a Demokratické republice Kongo prostřednictvím tzv. pirátských dekodérů.

Robert Nkuna, radní tamního regulátoru ICASA (Communications Authority of South Africa) k tomu uvedl, že programy SABC jsou pirátsky přijímány lidmi v celé Africe s čínskými přijímači známými jako Philiboa. Tento přijímač je prodáván v některé z těchto zemí čínskými občany, které provozují malé obchody a nabízejí levné přijímače a paraboly. Některé jsou v prodeji trhu pod novou značkou SA2010, která by měla zlepšit prodeje před fotbalovým mistrovstvím světa, které se koná právě v Jižní Africe.

Regulátor médií ICASA již obdržel řadu stížností na možný pirátský příjem programů od řady regulátorů. Botswana si stěžovala, že kvůli programům SABC, které jsou díky prolomenému systému Nagravision k dispozici v jejich zemi, inzerenti stahují reklamní kampaně z národních kanálů.

Zařízení je obdobné standardnímu satelitnímu přijímači ale je upraven v Číně, aby bylo možné dekódovat systém podmíněného přístupu využívaný platformou Vivid. Filmová studia jako Universal Pictures jsou znepokojena ze ztráty příjmů, protože jejich filmy jsou nezákonně sledovány v celé Africe.

Programy SABC 1, SABC 2 a SABC 3 se původně vysílaly přes svazek Afrika + Evropa na satelitu Intelsat 10 na pozici 68,5°E. Možný neautorizovaný příjmem SABC omezila přechodem na satelit Intelsat 902. Svazek pokrývá pouze Afriku. SABC stále používá starý systém Nagravision 1.

zdroj: iol.co.za





Reklama




Vybrané články