Quantcast

Express AM1 může být za rok vyřazen z provozu

| Martin Vyleťal | tisk

Ruský telekomunikační satelit Express AM1 může být již v příštím roce vyřazen ze svého provozu. Společnost RSCC, provozovatel satelitu, včera přiznala technické problémy satelitu Express AM1, který pracuje na orbitální pozici 40 st. východně.

Express AM1 byl vynesen v roce 2004 a jeho plánovaná životnost byla 10 let. Teď je zřejmé, že satelit předčasně ukončí svůj provoz - družici totiž není možné z pozemní stanice řídit. Podle expertů hrozí, že během roku se satelit o 1 stupeň vychýlí ze své pozice 40°E a může ohrozit provoz sousedního řeckého satelitu Hellas Sat 2 na pozici 39°E. Před vznikem interferencí se může RSCC bránit ukončením provozu služeb na transpondérech v Ku pásmu, které využívá i zmíněný satelit Hellas Sat 2.

Situace je alarmující, jak hodnotí RSCC, ale pod kontrolou. Express AM1 je využíván k šíření federálních a regionálních televizních programů v evropské části Ruska až po Ural.

RSS má již problémy na orbitální pozici 80°E, kde (ne)pracuje satelit Express AM2. Z důvodu technických problémů je družice schopna pracovat pouze přes den. Problém se týká pouze Ku pásma. Provoz v C pásmu je řešen náhradním satelitem Express MD1.

zdroj: vedomosti.ru





Reklama




Vybrané články