Quantcast

19,2E: Programy TVP a TV Trwam zůstanou ve spot beamu

| redakce | tisk

V noci ze 31.5. na 1.6.2010 bude ukončeno vysílání multiplexu polské veřejnoprávní TVP (Telewizja Polska) na transpondéru č. 53 (freq. 10,773 GHz, pol. H) na satelitu Astra 1KR (19,2°E).

Uvolněnou kapacitu využije některý ze zahraničních vysílatelů.

Všechny programy TVP včetně TV Trwam jsou nyní šířeny na transpondéru 59 (freq. 10,862 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 7/8, DVB-S/QPSK. V multiplexu jsou všechny kanály TVP - tedy TVP1, TVP2, TVP Sport, TVP HD (vše Videoguard) a dále TVP Info, TVP Polonia, TVP Historia, TVP Kultura, TV Trwam, Belsat TV, Radio Maryja a programové služby polského rozsahu PR (Polskie Radio). Vše FTA. Z toho TVP Polonia, TV Trwam a Belsat TV se vysílají v kompresním formátu MPEG-2, ostatní televize v MPEG-4/H.264.

S ukončením paralelní distribuce se zhorší dostupnost polských programů v zahraničí - zejména ve vzdálených místech v Evropě od Polska. Multiplex TVP na freq. 10,862 GHz zůstane v tzv. spot beamu, který má omezené pokrytí území na Polsko a nejbližší okolí. Znamená to, že diváci ve Francii, Španělsku, Řecku či Velké Británii budou mít problém s příjmem polských kanálů, které zatím přijímají z kmitočtu 10,773 GHz, který pracuje v evropském svazku.

Spot beam není technický problém ale právní. Vše směřuje k tomu, že pokrytí (svazek) na freq. 10,862 GHz se měnit nebude. Zájemci o polském programy budou muset směřovat parabolu na satelitní systém Hot Bird, na pozici 13°E.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články