Quantcast

CS Link, Skylink: ČT HD skončil na Astře 1E

| Martin Vyleťal | tisk

Dnes ráno bylo ukončeno šíření programu ČT HD, speciálního programového okruhu České televize (ČT), který vysílá pořady ČT1, ČT2 a ČT4, na starém satelitu Astra 1E (23,5°E). Diváci - pokud tak doposud neučinili - musí přeladit svůj set top box na nové parametry.

ČT HD dnes ukončil paralelní šíření na staré a nové frekvenci na satelitech Astra na pozici 23,5 stupně východně. Šíření na původním kmitočtu skončilo a kdo nestihl přeladit nemá v tento okamžik přístup k obsahu ve vysokém rozlišení (HDTV), který nabízí ČT.

Přeladění ČT HD je jednorázová akce - mění se pouze kmitočet, polarizace a symbol rate. Ostatní základní parametry se nemění, včetně orbitální pozice. Divák tak parabolu nikam nepřelaďuje.

technické parametry:

Astra 3B (23,5°E), freq. 11,973 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S/QPSK

Od dnešního rána vysílá multiplex Media Broadcast, který zajišťuje vysílání ČT HD, z nového satelitu Astra 3B, kterým podstatně zlepšil pokrytí celé Evropy. Krátce předtím bylo ukončeno šíření paketu z původního satelitu Astra 1G ze stejné frekvence.

Přesun ČT HD na nový kmitočet byl nutný z důvodu jiného kmitočtového pásma, který poskytuje Astra 3B proti původní Astře 1E (freq. 10,803 GHz, pol. H).





Reklama




Vybrané články