Quantcast

Satelit Astra 1E ukončil svůj provoz na 23,5E

| Martin Vyleťal | tisk

Astra 1E, v současné době nejstarší telekomunikační satelit SES Astra pracující na orbitální pozici 23,5 stupně východně, ukončil svůj provoz. Během odpoledne byly na satelitu odpojeny poslední transpondéry a satelit není momentálně na 23,5°E využíván.

Astra 1E šířila české a slovenské programy. Prakticky do poslední chvíle šířila TV Óčko a ČT HD. Dříve kapacitu na satelitu využívaly domácí platformy CS Link a Skylink a to do doby, než se na pozici 23,5°E objevila posila v podobě Astra 1G.

Co bude se satelitem Astra 1E není v tuto chvíli oficiálně známo. V úvahu přichází jeho další mise - přesun na další nově budovanou pozici SES Astra - 31,5 stupně východně, kde může podpořit služby pro střední a východní Evropu. Na tuto lokaci může přejít také Astra 1G. Na pozici 31,5°E v současné době pracuje Astra 2C, která by se pak mohla přesunout na původně plánovanou pozici 28,2°E.

Astra 1E byla vynesena v říjnu 1995. Životnost satelitu byla naplánována na 14 let. Znamená to, že satelit již přesluhuje. Pravděpodobně měl satelit dostatek paliva pro zajištění DTH služeb pro klíčové regiony satelitního operátora.





Reklama




Vybrané články