Quantcast

Canal+, BBC a Das Erste se vyrovnávají se zvukem vuvuzel

| redakce | tisk

Kompletní přímé přenosy zápasů z Mistrovství světa ve fotbale 2010 bez zvuků vuvuzel. To je výsledek snažení, který nabízí svým divákům provozovatel francouzské Canal+. Využívá přitom technologii oddělení kmitočtů. Canal+ separuje a následně vyčistí zvuk hlasitých trubek a to bez ztráty kvality zvuku.

Vuvuzela je druh trubky, kterou používají fotbaloví fanoušci v Africe.

Již 15. června 2010 byly provedeny první technické testy vyčištění zvuku od vuvuzel. Canal+ informoval, že během utkání Argentiny s Jižní Koreou byl 17.6.2010 s vyčištěným zvukem. Technologie separace frekvencí je vynálezem firmy Audionamix, která se zabývá zvukovými efekty ve filmovém průmyslu.

Možnost odstranění vuvuzel zkoumala německá Das Erste na speciálně připraveném audio tracku. Das Erste, ZDF a francouzská TF1 využili speciální mikrofony, které přenášejí menší hluk ze stadionu. Britská BBC se také rozhodla využít technologii na vyčištění zvuku od vuvuzel.

A jak je na tom Česká televize s vuvuzely? "ČT se snaží technicky maximálně zvýraznit zvuk komentářů, ale přistoupit k úplnému stažení originálního zvuku nechceme, protože fotbal bez ruchu stadiónu by nebyl příliš atraktivní," uvedl nedávno ČTK Ladislav Šticha, mluvčí ČT.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články