Quantcast

Poverkhnost Plus se dluhem 20 milionů dolarů

| redakce | tisk

Ukrajinská satelitní pay-tv služba Poverkhnost Plus je ve vážných problémech. Podle bývalého akcionáře koncernu Istil Group, kterou vede Mohammad Zahoor, druh provozovatele se vyšplhal na 20 milionů dolarů.

55 procent akcií platforma, kterou měla Istil Group, byly prodány 9. července letošního roku druhému vlastníkovi a zároveň prezidentovi Poverkhnost Plus Virtoru Samojlenku. Podrobnosti o prodeji jsou velkým tajemstvím.

Istil Group se stal druhým majitelem v srpnu loňského roku nákupem 45 procentního podílu akcií s možností navýšení na 55 procent. Transakce pak činila 60 milionů dolarů. Podle odborníků měla dodatečná opatření finančně pomoci v provozování platformy po dobu 2 až 3 let. Obě strany uzavřely dohodu, že Viktor Samojlenko, ačkoliv bude menšinovým akcionářem, bude firma v jeho rukou. Mohammad Zahoor opustil podnikání s ohledem na rostoucí ztráty a neschopnost ovlivnit vývoj firmy.

17. srpna společnost Eutelsat S.A. z důvodu rostoucích dluhů ukončila provoz platformy Poverkhnost Plus na satelitu Eutelsat W4 . Podle nezávislého odborníka Alexandra Glushenka, platforma musela platit za transpondérovou kapacitu roční poplatek ve výši 8 milionů dolarů (cca 2 miliony za jeden transpondér; operátor využíval 4 transpondéry). Značné finanční prostředky byly investovány do přijímacího zařízení. Poverkhnost Plus kupoval set top boxy na úvěr. Celková hodnota zakázky se odhaduje na 2,5 milionů dolarů. Istil Group tvrdí, že dluh je 20 milionů, zatímco Samojlenko říká, že částka je mnohem nižší.

Jedním z hlavních důvodů problémů Poverkhnost Plus bylo špatné hospodaření s finančními prostředky. Nejdražší obsah - sport. Pokud by Poverkhnost Plus umožnil šíření sportovních kanálů v kabelových sítích, zvýšily by se výnosy o 25 až 30 procent. Provozovatel platformy neměl aktivní reklamní kampaň a bojoval s pirátským příjmem své platformy. Nelegálních diváků Poverkhnost Plus bylo zhruba 100 tisíc, legálních jen 5 tisíc.

Poverkhnost Plus hledá nového investora. Hovoří se o jednáních s Vladimirem Gusinskim, zakladatelem NTV Plus. O platformu projevil zájem další ruský podnikatel.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články