Quantcast

TV Nova zvýší svou podporu české kinematografie

| redakce | tisk

TV Nova je připravena podílet se v daleko větším rozsahu než doposud na rozvoji českého filmového průmyslu, jakmile se prostředky z reklamního trhu vrátí výhradně do rukou soukromých televizí. Vyplývá to z prohlášení generálního ředitele TV Nova Jana Andruška, který dnes bude v této věci diskutovat se zákonodárci na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Jako generální ředitel nejsledovanější televize v České republice a zároveň významného podporovatele českého filmu považuji za nutné jasně formulovat stanovisko TV Nova k financování české kinematografie a jejímu dalšímu rozvoji.
Za bezpředmětnou považuji v tuto chvíli veřejnou debatu o tom, zda podporovat rozvoj českého filmu z prostředků získaných z reklamy na České televizi, která by měla být zachovaná i po ukončení procesu přechodu na zemské digitální televizní vysílání. Rozhodnutí o ukončení reklamy na České televizi bylo zákonodárci učiněno již před lety a bylo řádně zakotveno zákonem. V současné době tedy nevidíme důvod, proč diskusi na toto téma opět otevírat. Prostředky získané z reklamy by měly sloužit i na podporu českého filmu, ale ne prostřednictvím nesystémového přerozdělování přes Českou televizi, která je majoritně financována z koncesionářských poplatků. Nehledě na to, že finanční prostředky na podporu českého filmu tvoří pouze malou část z celkového reklamního příjmu České televize. V souvislosti s diskusí na téma zachování reklamy na ČT je CET 21 připraven otevřít diskusi na téma participace na financování české filmové a televizní tvorby, a to již cestou přímé participace na financování Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie, či nepřímo financováním projektů v oblasti české filmové a televizní tvorby.

TV Nova je připravena významně zvýšit svůj podíl na financování a podpoře české kinematografie a chce se ještě větší měrou než doposud podílet na vzniku nových českých filmů a přispět ke kultivaci národního filmového bohatství. Jsme připraveni dále rozvíjet naši aktivitu na poli filmového průmyslu a umožnit vznik dalších filmových děl podobných těm, na nichž jsme se v minulosti podíleli, ať už se jednalo o jedinečný dokument Občan Havel režírovaný Pavlem Kouteckým a Miroslavem Jankem, Obsluhoval jsem anglického krále, který podle předlohy Bohumila Hrabala natočil Jiří Menzel, úspěšný film Jana Svěráka Vratné lahve, který získal tři České lvy a stal se druhým nejnavštěvovanějším filmem v historii České republiky, nebo Kawasakiho růže Jana Hřebejka, který bodoval na festivalu Berlinale a mnoho dalších.

Jsem přesvědčený o tom, že poslanci by v tuto chvíli měli spíše diskutovat o tom, jak Česká televize využívá objemnou sumu peněz z koncesionářských poplatků a zda to dělá v duchu své veřejnoprávní služby, zejména tvoří-li všechny kanály veřejnoprávní televize dohromady zhruba 20% podíl na sledovanosti.

My jsme připraveni intenzivně spolupracovat se zákonodárci a významně rozšířit finanční podporu české kinematografii. Chceme udělat zásadní, do této doby nepředstavitelný krok v oblasti českého filmu. Předpokládáme ale vstřícnost ze strany státu. Věříme, že dodrží stvrzenou dohodu a prostředky z reklamního trhu navrátí do komerční sféry. A českému filmu tak zajistí stabilní finanční i mediální podporu.

Jan Andruško, Generální ředitel TV Nova

zdroj: Nova





Reklama




Vybrané články