Quantcast

Skylink chce se Satelite BG oboustrannou výměnu kanálů

| Martin Vyleťal | tisk

Společnosti Towercom a TradeTec, provozovatelé satelitní platformy Skylink, hodlají zahájit spolupráci s bulharskou placenou televizí Satellite BG, která k 1.2.2011 spustila oficiální vysílání na třech DVB-S transpondérech satelitu Astra 3B (23,5°E).

Otevírá se tak prostor pro možné další rozšíření programové nabídky a to formou simulcryptu - sdílený programů, které jsou společné pro český, slovenský a bulharský trh. A takových programů je nyní v nabídkách obou platforem několik.

"Cílem naší spolupráce je oboustranná výměna programů," tvrdí webu parabola.cz Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec. "Konkrétní programy prozatím nemohu jmenovat," dodává. Technické testy chce stihnout ještě v tomto měsíci.

Z aktuální nabídky programů na transpondérech Satellite BG na pozici 23,5°E jsou vhodné i pro český a slovenský trh Travel Channel (SD) a ESPN America (SD). Tyto programy platforma Skylink zatím neposkytuje. Další vhodné kanály má již česko-slovenský operátor ve své nabídce - Hustler TV, Nat Geo Wild, Viasat Explorer, Viasat History, Viasat Nature a History. Z bulharské nabídky nelze použít AXN, jak se psalo na internetu. Bulharské AXN se vysílá s odlišným programem od verze pro náš trh.

Technická kvalita placených programů poskytovaných operátorem Satellite BG není příliš dobrá, což se ostatně mohli nedávno přesvědčit satelitní diváci v době "výpadku" kódovacího systému u mnoha programů. Dalším možným problémem jsou bulharské titulky, které operátor obvykle vypaluje do obrazu.

Skylink může bulharskému providerovi poskytnout přístup z SD stanic pouze k duck TV. Ostatní šířené stanice Viasat Explorer, Viasat History, Viasat Nature, History a Nat Geo Wild má bulharský operátor na svých transpondérech. To ovšem znamená, že 5 programů se zbytečně šíří na pozici 23,5°E dvakrát a představuje potřebnou kapacitu pro možné rozšíření nabídky bez nutnosti objednání dalšího transpondéru.

Platforma Skylink může Satellite BG poskytnout také tři programy v HD kvalitě - konkrétně Eurosport HD, History HD a také Travel Channel HD. Poslední program je dokonce šířen s audio stopou v bulharštině. Pro poskytování Eurosport HD si musí operátor zajistit Eurosport v SD rozlišení. Ten si může šířit na vlastní kapacitě nebo se dohodnout s CS Link nebo M7 Group na využívání Eurosport SD. Také CS Link by mohl Satellite BG poskytnout několik programů - vedle již zmíněného Eurosportu také Eurosport 2, AXN Sci-Fi, AXN Crime, Cinemax a Daring!TV.





Reklama




Vybrané články