Quantcast

Báječná léta pod psa v HD na ČT HD

| redakce | tisk

Česká televize (ČT) odvysílá v úterý 22.2.2011 ve 20:55 hodin na ČT1 český film Báječná léta pod psa. Snímek bude vysílán souběžně i na programu ČT HD ve vysokém rozlišení. Libuše Šafránková a Ondřej Vetchý ve filmové komedii podle známého románu Michala Viewegha (1997).

Komedie s humornou nadsázkou zachycuje osudy jedné obyčejné rodiny za komunistického „bezčasí", v době, kdy bylo Československo okupováno sovětskými vojsky. Život se tehdy podobal spíše frašce než tragédii, ale hranice mezi oběma extrémy byla tenká a lehce překročitelná. Hrdinové filmu se nejednou ocitají v existenčním a politickém tlaku, ale konečné řešení příběhu je smírné a podle zákona žánru ironické.

Nešlo nám o to, abychom kvůli větší legraci vyretušovali všechno nepříjemné a negativní, co se událo v letech 1962-1990, ale na druhé straně jsme nehodlali zdůrazňovat šeď a ošklivost téhle doby. To nám totiž připadalo tak samozřejmé, že s tím nechceme nikoho unavovat. Daleko důležitější pro nás byly lidské vztahy, touhy a vášně,“ říká režisér Petr Nikolaev. Ten do hlavních rolí obsadil Libuši Šafránkovou a Ondřeje Vetchého, dále hrají: V. Javorský, J. Wehrenberg, J. Ježková, V. Cibulková, V. Dlouhý, V. Preiss, A. Veselá, K. Fialová, M. Kantorková, J. Zahálka, S. Zindulka a další. Scénář Jan Novák, kamera Martin Duba. Film získal Cenu čtenářů časopisu Cinema 1997, cenu za režisérský debut na MFF v Alexandrii a cenu na Prix Europa Berlín.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články