Quantcast

ČT spustila dokrývače Jablůnka a Raspenava

| redakce | tisk

Česká televize dokončuje dokrývání svého digitálního zemského vysílání. V místech, kde se na základě kontrolních měření prokáže nedostatečná intenzita a/nebo kvalita signálu sítě 1 s multiplexem veřejné služby z digitálních vysílačů velkého výkonu, ČT analyzuje vhodnost dokrytí. Při splnění standardizovaných předpokladů pro dokrývání sítě 1 jsou pak v takových lokalitách budovány digitální vysílače malého výkonu.

Aktuálně byly spuštěné další dva takové digitální dokrývače ČT. Celkem jich tedy Česká televize provozuje již 77, společně s 26 digitálními vysílači velkého výkonu tvořícími páteř sítě 1.

Od čtvrtku 1. prosince 2011 vysílá digitální dokrývač ČT Raspenava - Chlum (53. kanál, vertikální polarizace). Vybudován byl na zcela novém stanovišti, odkud se dříve analogově nevysílalo. V dosahu tohoto vysílače na Frýdlantsku by tedy do budoucna mělo být pokrytí digitálním zemským vysíláním ČT lepší, než tomu bývalo u analogového zemského vysílání. Digitální dokrývač ČT na vrchu Chlum je prozatím ve zkušebním provozu, zhruba během měsíce by měly být finalizovány všechny jeho vysílací parametry.

V pátek 9. prosince 2011 byl uveden do řádného provozu digitální dokrývač ČT Jablůnka - Pálenisko. Vysílá jako převaděč na 43. kanálu v horizontální polarizaci.

Česká televize je provozovatelem vlastní sítě 1 pro digitální zemské vysílání (DVB-T) takzvaného multiplexu veřejné služby. Ten divákům nabízí všechny čtyři programové okruhy ČT v digitální kvalitě (ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4) a digitální doplňkové služby (jako je teletext nebo elektronický programový průvodce EPG).

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články