Quantcast

Založena asociace pro nejmenší a střední televize v ČR

| redakce | tisk

V úterý 15. května 2012 se sešlo v Havlíčkově Brodě čtrnáct zástupců regionálních a lokálních televizí na ustavujícím zasedání nově založeného občanského sdružení Asociace regionálních a lokálních televizi (ARLT).

Zakládající členy této asociace jsou Eva Stejskalová, která od dubna vysílá projekt regionálnítelevize.cz přes satelit Astra 3B, JUDr. Milan Brunclík, majitel internetové televize TV Bonus a Martin Vašíček, spolumajitel regionální televize OIK TV. Ten vidí toto sdružení jako velký přínos: „Za více jak dvacet let, co OIK TV vysílání ve východní části Pardubického kraje byla řada pokusů o založení jakéhosi sdružení, který vždy ztroskotal ještě, než byl dotažen do konce. Jsme velmi rád, že se to pro tentokrát podařilo a menší televize, které mnohdy vysílají ve dvou či třech lidech, budou mít konečně nějaké zastání.“

Na prvním zasedání se řádnými členy staly televize vysílající jak prostřednictvím kabelových rozvodů, internetu, IPTV, DVB-T a nebo i přes satelit v projektu regionálnítelevize.cz.

Jmenovitě jsou to: TV Slovácko, HTV, TV Litoměřicko24.cz, Vysočina-news.cz, PPTV, R1 Jih, ZZIP TV, B-TV, Vyškovská TV, STTV, TV Západ, TV Bonus, regionálnítelevize.cz a OIK TV.

Součástí ustavujícího zasedání bylo zvoleno pěti členné předsednictvo, ve kterém se Eva Stejskalová (regionálnítelevize.cz) stala předsedkyní a Jan Dudek (TV Slovácko) místopředsedou. Dalšími členy byli zvoleni JUDr. Milan Brunclík (TV Bonus), Jan Dostál (TV Litoměřicko24.cz) a Martin Vašíček (OIK TV). Kontrolní komise byla jmenována ve složení: František Stýblo (PPTV), Mgr. Robert Malota (STTV) a Alexandr Novák (TV Vyškov).

Účelem sdružení je podporovat rozvoj a sledovanost regionálního zpravodajství jakožto veřejnoprávní služby občanům České republiky, napomáhat kultivaci obsahu i forem lidských elektronických komunikací s tímto souvisejících, zejména nových multimédií v České republice a Evropské unii, a zvyšovat tak prestiž a finanční ohodnocení výrobců regionálního a lokálního televizního zpravodajství.

V založení Asociace regionálních a lokálních televizí vidím velký přínos i co se týče vzdělávaní se, jelikož bude pořádat pro své členy pravidelné workshopy pro televizní reportéry, kameramany, střihače a moderátory,“ řekl Jan Dudek z TV Slovácko.

Cílem činnosti sdružení ARLT je:

- podpora vzájemní spolupráce, výměna zpravodajských příspěvků, vzdělávání moderátorů i techniků, uvádění nových technologií do praxe, výměna zkušeností v těchto oblastech,

- vytvoření jednotného mediálního prostoru,

- zabezpečení kvalitního právního zastoupení členům sdružení,

- podpora vybudování společných distribučních kanálů za finanční pomoci státu a dalších subjektů,

- podpora kreativity volné činnosti dle zákona č. 121/2000 Sb. (zákon o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů, autorský zákon) při tvorbě nových obsahů a forem v multimédiích,

- zařadit se na seznam spolupracujících samoregulačních orgánů RRTV ve smyslu ustanovení § 5 písm. x) zákona č. 231/2001 Sb., ve znění zákona č. 132/2010 Sb. zákona č. 132/2010 Sb. o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání a o změně některých zákonů (dále jen „zákon o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání“), a to v oblasti audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání a s nimi souvisejících audiovizuálních obchodních sdělení.

- být iniciativním orgánem v oblasti mediální legislativy

Již dnes mám příslib od dalších dvaceti až třiceti televizí, že vstoupí do naší asociace,“ informovala na ustavujícím zasedání předsedkyně ARLT Eva Stejskalová.

ARLT hodlá spolupracovat i s jinými subjekty na televizním poli. Nejvýznamnějším a to exkluzivním partnerem ARLT v zahraničí je obdobná asociace na Slovensku LOTOS.

zdroj: OIK





Reklama




Vybrané články