Quantcast

Euronews se chystá do DVB-T2 sítě v Praze a Plzni

| redakce | tisk

Experimentální vysílání v DVB-T2 se brzy rozšíří o dva nové programy v SD rozlišení. Společnost České Radiokomunikace (ČRa) chystá rozšíření multiplexu o českou hudební televizi Óčko a panevropskou zpravodajskou televizi Euronews.

TV Óčko bude v DVB-T2 experimentu vysílat v MPEG-4/SD a Euronews v MPEG-2/SD a to ve všech 11 jazykových mutacích. Oba programy budou do multiplexu zařazeny po získání souhlasu od českého regulátora médií RRTV (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání).

DVB-T2 experiment provozuje společnost České Radiokomunikace z vysílačů Praha - město a Plzeň - Krkavec. Vysílání běží na 50. kanále. V Praze se používá vertikální polarizace s výkonem 20 kW a v Plzni s minimálně 10 kW s horizontální polarizací.

Oprávnění pro pražský kmitočet platí až do 10.7.2013, pro plzeňský jen do konce roku 2012.

DVB-T2 testy Českých Radiokomunikací obsahují 4 HD programy - ČT HD (do olympiády ČT1 HD, pak ČT2 HD), ČT4 HD, Prima Family HD a TV Barrandov HD. Po získání souhlasu bude síť obsahovat i dvě zmíněné stanice.

Multiplex v DVB-T2 šíří programy jen v pracovní dny od 8:00 do 17:00 hodin. Ve zbývajícím čase a o víkendu běží v síti jen demo smyčka společnosti České Radiokomunikace.

Původně chtěla společnost ČRa provozovat DVB-T2 testy i v Brně a Ostravě. Od regulátora ČTÚ (Český telekomunikační úřad) ale neobdržela potřebné kmitočty.





Reklama




Vybrané články