Quantcast

IRIB 1 a IRINN opět na 13E

| redakce | tisk

Dva íránské kanály Jame-Jam 1 (IRIB1) a IRINN (Islamic Republic of Iran News Network) obnovily nekódované vysílání na pozici 13°E. Vysílání se objevilo v multiplexu JMC (Jordan Media City) na satelitu Eutelsat Hot Bird 13B (13°E).

Stejný multiplex obsahuje také iFilm a anglickojazyčný program Press TV od stejného vysílatele.

Připomeňme, že Jame-Jam TV Network 1 (IRIB 1) a IRINN (Islamic Republic of Iran News Network) byly vypnuty na pozici 13°E v polovině října 2012 společně se všemi íránskými programy multiplexu IRIB po rozšíření sankcí ze strany Evropské unie (EU) proti Íránu a také kvůli opakovaným stížnostem na kanál Sahar 1, který podněcuje k nenávisti.

Po vypnutí IRIB na 13°E byly programy dočasně šířeny na satelitu Intelsat 20 (68,5°E) a nyní se šíří na Střední Východ a do Evropy přes ruský satelit Express AM22 (53°E).

Původní frekvence IRIB na 13°E používal Eutelsat k dočasnému šíření některých programů z důvodu záměrného rušení satelitních signálů některých stanic cizími subjekty.

Zatím není jasné, zda programy IRIB1 a IRINN v paketu JMC jsou šířeny bez vědomí a souhlasu satelitního operátora Eutelsat. JMC tak může riskovat případnou ztrátu transpondéru na 13°E kvůli šíření zakázaných stanic.

technické parametry - IRIB1, IRINN:

• Eutelsat Hot Bird 13B (13°E), freq. 12,015 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články