Quantcast

Rada zahájila správní řízení s Novou kvůli hororu Hostel 2

| redakce | tisk

Český regulátor médií RRTV (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání) na svém letošním první zasedání dne 8. ledna 2013 rozhodla o zahájení správního řízení se společností CET 21, provozovatelem Nova Group kvůli vysílání hororu Hostel 2.

Správní řízení s CET 21 bylo zahájeno kvůli vysílání filmu Hostel 2 dne 1.9.2012 od 22:00 hodin na programu Nova Cinema, dne 2.9.2012 od 2:00 hodin na stejné stanici a dne 30.12.2012 od 22:30 hodin na programu TV FANDA. Rada považuje vysílání takového snímku za zcela nevhodné v jakékoliv vysílacím čase - tedy i v nočním pásmu od 22:00 do 6:00 hodiny.

Podle mínění rady se provozovatel mohl dopustit porušení povinnosti nezařazovat do vysílání pořady, které mohou vážně narušit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých zejména tím, že obsahují pornografii a hrubé samoúčelné násilí, konkrétně tím, že uvedený pořad obsahoval četné násilné scény o vysoké explicitnosti a současně drastičnosti, tedy scény které zobrazovaly hrubé samoúčelné násilí.

Pět scén zobrazovalo deviantní sadistické, sexuálně sadistické či kanibalistické násilí. Explicitně je zde vyobrazeno mučení, týrání a mrzačení s následkem smrti, přičemž v uvedených scénách se jedná o hrubé samoúčelné násilí spojené s intenzivním utrpením oběti. Scény zobrazují násilí, které přesahuje rámec běžné lidské zkušenosti, a expozice takovým obrazům je pro zdravé nedeviantní jedince (děti i dospělé) traumatizující.

Pro děti a mladistvé je potom tento snímek zcela nevhodný a v uvedených pěti scénách má potenciál narušit především jejich psychický vývoj. U dětského diváka muže v případě zhlédnutí předmětného pořadu nastat až negativní účinek dlouhodobějšího a intenzivnějšího rázu, který může přispět k psychické dekompenzaci, přičemž předmětný pořad, respektive jeho zhlédnutí dětským divákem může u takovéhoto diváka přispět k existující dispozici k agresivnímu (případně deviantnímu) jednání. Tento snímek nelze proto považovat za vhodný pro zařazení do běžné vysílací skladby celoplošného média v jakékoliv vysílací době.

RRTV se zároveň seznámila s vysvětlením uvedení hororu Hostel 2 na programu Nova Cinema.





Reklama




Vybrané články