Quantcast

Český rozhlas spouští novou jazzovou stanici

| redakce | tisk

Počínaje 1. březnem získávají čeští jazzoví příznivci nový program určený pouze jim. V digitálních sítích začne vysílat nová stanice Český rozhlas Jazz, která je tak historicky první jazzovou stanicí v českém éteru.

Pro českou hudební scénu se jedná o významný zlom, kterého jsou si vědomi hlavně jazzoví fanoušci. „Navzdory všem obtížím se českému jazzu v posledních letech velmi daří: vznikly dvě jazzové katedry na vysokých školách, mladá generace nasává inspirace v zahraničí, vychází o poznání více jazzových desek než dříve. Na tento trend proto navázal Český rozhlas se svou novou jazzovou stanicí,“ vysvětluje autor projektu Petr Vidomus.

Český rozhlas spouští novou jazzovou stanici
▲ Český rozhlas spouští novou jazzovou stanici

Stanice Český rozhlas Jazz je tak splněním snů posluchačů, kteří v českém prostředí postrádali jazzový kanál srovnatelný s podobnými projekty v zahraničí. „Je to obdoba naší digitální stanice D-Dur, ale pro jazzmany. Těm chceme nabídnout ještě větší dávku jazzu než doposud, navíc ve vysoké kvalitě zvuku,“ upřesňuje Vidomus. Český rozhlas Jazz vysílá v časech od 0:00 do 16:00 v digitálních sítích DAB, DVB-T (set-top box) a DVB-S (satelit) na kanálu sdíleném se stanicí ČRo Plus. Na internetu vysílá celodenně.

Hlavními hesly vystihujícími program nové stanice jsou aktuálnost, pestrost a svěžest. „Nechceme prezentovat vyčpělou podobu žánru. Americký be-bop a swing vysílají na internetu tisíce rádií z celého světa, a navíc je hrajeme i na Vltavě. Zkušenosti z Francie nebo Polska ukazují, že jazzové rádio lze dělat i moderním dynamickým způsobem, který osloví mladší posluchače a může mít i širší dosah.“

Český rozhlas Jazz navazuje na projekt internetového jazzového vysílání, které probíhá už dva roky. S rozšířením do DAB/DVB-T se posluchači dočkají nejen lepší dostupnosti svého oblíbeného žánru, ale také obohacení žánrového spektra a doplnění o nové pořady. „Mezi nimi je vlajkovou lodí pravidelný Rozhovor měsíces význačnými osobnostmi českého i světového jazzu. Přibyly čtvrteční Jazzové novinky s aktuálními tipy na koncerty a desky. Tyto i další pořady jsou součástí ucelené řady Jazz na druhou, která od pondělí do pátku nabízí jazzové pořady s větším podílem mluveného slova,“ vysvětluje dramaturg Petr Vidomus.

Pravidelná řada Fokus (denně v 6:00 a 18:00) přinese užší tematické výběry zaměřené na určité jazzové žánry (např. free-jazz, nu-jazz, jazzrock, bop). Nebudou chybět reprízy úspěšných jazzových pořadů ze stanice Vltava a novinkou je průvodní slovo vysíláním, které mají na starost zkušení jazzoví redaktoři.

Při vývoji nové jazzové stanice bylo využito redakčních a technických rezerv Českého rozhlasu Vltava, což také znamená nízké náklady v porovnání se srovnatelnými projekty. „Je to jednoduché: máme přece neskutečné množství archivních jazzových nahrávek, kvalitní redaktory, a také kontakty. Byla by chyba tohoto zázemí nevyužít,“ dodává Lukáš Hurník, šéfredaktor Českého rozhlasu Vltava.
Samozřejmostí projektu je web jazz.rozhlas.cz, kde posluchači naleznou aktuální jazzové zpravodajství, tipy na koncerty a zajímavá alba, pravidelně vypisovanou soutěž a také archiv jazzových pořadů stanic Českého rozhlasu.

zdroj: ČRo





Reklama




Vybrané články