Quantcast

Gazprom chystá tendr na Jamal 601

| redakce | tisk

V příštím týdnu vyhlásí satelitní operátor Gazprom Space Systems (GSS) tendr na výrobu a dodávku nové těžké telekomunikační družice Jamal 601. Nový kosmický aparát bude mít transpondéry v C, Ku a Ka pásmu.

Na rozdíl od stávajících družic GSS bude Jamal 601 vybaven kapacitou pro širokopásmové připojení v Ka pásmu. "Máme v plánu využívat až 40 transpondérů v Ka pásmu," uvedl za satelitního operátora Dmitrij Sevastyanov. Příjem datových služeb bude v hlavní zóně možný s parabolami o průměru 60 cm. Kapacita pozemních stanic se zvýší až na 20 Mbit/s.

Jamal 601 bude vynesen v roce 2016 a bude umístěn na pozici 49°E. Družice bude disponovat novými technologiemi. "Neměli bychom zaostávat za zahraničními partnery v oblasti satelitů," řekl Sevastyanov.

Gazprom zveřejnil návrh na podobu satelitu Jamal 601 (Yamal 601) již na konci roku 2011. Maximální možnou cenu zakázky tehdy stanovil na 3,87 miliard rublů. Žádná ze společností nebyla schopna splnit finanční podmínky. Zdroj blízký GSS ComNews uvedl, že odhadované náklady na projekt Jamal 601 dosáhnou zhruba 15 miliard rublů.

Společnost ISS Reshetnev uvedla, že soutěže na dodávku nové družice se zúčastní. Zástupci Khrunichev uvedli, že se s největší pravděpodobností tendru nezúčastní s odvoláním na skutečnost, že Jamal 601 bude těžký satelit a Khrunichev se specializuje na středně velké kosmické aparáty.

zdroj: comnews.ru, tele-sat.info





Reklama




Vybrané články