Quantcast

Arabsat otevírá novou pozici 44,5E

| redakce | tisk

Arabský satelitní operátor Arabsat si pronajal postarší telekomunikační satelit Nimiq 1 od kanadské společnosti Telesat. Družice již několik týdnů testuje na nové pozici 44,5°E, která se stane základem pro další expanzi operátora.

Nimiq 1 postupně testuje na několika transpondérech v BSS pásmu, které má zaregistrované u mezinárodního telekomunikačního úřadu ITU. Podle pravidel ITU byla v dubnu 2013 uvedena družice do provozu.

"44,5°E nám dává báječné pokrytí pro celý region MENA plus Afriku a pravděpodobně i Pákistán," uvedl Khalid Balkheyour, CEO Arabsatu a dodal, že operátor je otevřen k dalším akvizicím a dalšímu rozšiřování své flotily.

Arabsat chystá během následujících tří let 4 nové satelity. Půjde mimo jiné o družici Arabsat 6A na pozici 30,5°E a také novou družici Hellas Sat 3 na 39°E. Podoba této družice by měla být známa do léta, aby mohla být dodána a vynesena v roce 2016. Zhruba 18 měsíců před koncem očekávané životnosti stávající družice Hellas Sat 2.

Spor se satelitním operátorem Eutelsat o pozici 25,5°E/26°E zatím nebyl vyřešen. Šéf Arabsatu v žertu uvedl, že doufám, že pře bude vyřešena během jeho života. "Je to zklamání. Doposud nedošlo k žádnému pokroku od Washingtonu (polovina března 2013). Operativně se navzájem respektujeme. Doposud ale neexistuje žádná formální dohoda, kterou pak můžeme společně prezentovat ITU. Eutelsat a Arabsat se musí dohodnout na FSS pásmu ale zdá se, že Eutelsat se nyní snaží rozšířit působnost plánované dohody," říká CEO Arabsatu.

zdroj: advanced television





Reklama




Vybrané články