Quantcast

Velkou cenu Kanady Formule 1 odvysílá FANDA

| redakce | tisk

Formule 1 si v průběhu evropské části sezony odskočí za oceán, konkrétně do kanadského Montrealu. Právě zde bude pokračovat úporná snaha Fernanda Alonsa a Ferrari dotáhnout se na soupeře před sebou: Kimiho Räikkönena z Lotusu a Sebastiana Vettela z Red Bullu.

Je důvod se těšit na pokračovaní dalších dramatických bojů ve vypjaté atmosféře. A to tím spíše, když po předcházejícím závodě v Monaku málem padaly facky. Nedělní Velkou cenu Kanady vozů Formule 1 odvysílá FANDA, a to z důvodu časové kolize s Televizními Novinami. Závod nabídne v přímém přenosu také VOYO. Závod startuje ve 20:00.

Takto napjatá atmosféra nepanovala ve formuli 1 už pěkně dlouho. Když se v úzkých ulicích Monte Carla v rámci Velké ceny Monaka piloti občas posráželi svými formulemi, Kimi Räikkönen po jednom ze soubojů se Sergiem Pérezem z McLarenu prohlásil, že Mexičanovo chování změní snad už jen facka. Závod se vyznačoval ostrými souboji a hlavně haváriemi, přičemž po jedné z nich musel být závod na nějakou dobu dokonce pozastaven.

Napětí panuje i mezi představiteli týmů: stáj Mercedes totiž po Velké ceně Španělska zůstala na okruhu v Barceloně a testovala různé sady jediného dodavatele pneumatik pro formuli 1, firmy Pirelli. Potíž je ale v tom, že testování je povoleno pouze před sezonou, nikoli během ní. Mercedes tak významně porušil pravidla šampionátu a bude předvolán před disciplinární tribunál Mezinárodní automobilové federace (FIA).

Důvodem testů byla současná neutěšená situace s letošní konstrukcí pneumatik Pirelli, která je nevyhovující. Mnohé týmy pak mají potíže nastavit své vozy tak, aby podávaly dobré výkony, a žádají změnu. To se ale nelíbí týmům, které to s pneumatikami Pirelli umí, což má za následek nejen napětí mezi nimi, ale také mezi Pirelli a FIA.

Během pátečních tréninků Velké ceny Kanady budou týmy testovat prototyp nové konstrukce pneumatik, ale pro kvalifikaci a závod bude nasazený současný typ, což může napětí dále prohloubit. Okruh v Montrealu je také znám pro své divoké závody a lídr šampionátu Sebastian Vettel bude mít se svými soupeři Kimim Räikkönenem a Fernandem Alonsem plné ruce práce.

Velká cena Kanady zaručuje další podívanou ostrých soubojů kolo na kolo při nelítostných bojích o každý mistrovský bod, neboť i ten jediný může rozhodnout o titulu mistra světa.

NOVA Sport a VOYO nabídne páteční tréninky v 16:00 a 20:00, sobotní kvalifikaci pak v 19:00. Samotný závod s komentářem Tomáše Richtra a Pavla Fabryho odvysílá FANDA a VOYO v neděli ve 20:00.

zdroj: TV Nova





Reklama




Vybrané články