Quantcast

Prima ZOOM - nová témata, moře premiér i v 25. týdnu

| redakce | tisk

Prima ZOOM chystá i na 25. týden (17. až 23.6.2013) řadu atraktivních dokumentárních titulů. Premiérové tematické bloky jsou vždy od pondělí do neděle v čase 18.00 - 20.00 a 20.00 - 22.00.

17. 6. 21.00 - Do nitra tornáda
Pevně odhodlanému týmu vědců, kameramanů a fotografů se podařilo umístit speciální zařízení přímo do cesty tornádu, které pustošilo okolí Manchesteru v americké Jižní Dakotě. Jejich cílem bylo změřit vnitřek jedné z nejhorších přírodních nočních můr. Zařízení připomínající obrněnou želvu to během několika sekund úplně odfouklo. Podobně dopadly i další „hračky“, jež si s sebou odvážní dobrodruzi přivezli. Všechny skončily v troskách, ale ne dříve, než se jim podařilo zachytit několik neuvěřitelných záběrů. Dokumentární film Do nitra tornáda je dramatickým příběhem o napínavém pronásledování tornáda a zajímavých poznatcích, které díky tomu neohrožený tým získal.

18. 6. 18.00 - Discovery Atlas: Indie, jak ji neznáte
Úchvatná cestovatelská série z produkce Discovery přináší pohled do různých koutů naší planety. Věnuje se přírodním i architektonickým památkám jednotlivých zemí a přibližuje také často velmi exotický způsob života jejích obyvatel. V tomto detailně propracovaném filmu odhalíme kulturu, historii i přírodu této obrovské a druhé nejlidnatější země světa. Tento dokumentární skvost získal uznání po celém světě.

18. 6. 20.00 - Svatá válka (Prorokův meč)
Přinejmenším od 11. září 2001 se myšlenka ozbrojeného boje ve jménu Alláha stala vážnou bezpečnostní hrozbou. Mnoho obyvatel Západu je přesvědčeno, že islám oslavuje a podporuje násilí. Nastal čas zkrotit nesmyslné teorie a pokusit se oddělit pojmy a dojmy. Úplně první dokumentární film o Svaté válce z perspektivy Východu i Západu je důkazem, že k zneužívání náboženství pro politické účely dochází na obou stranách. Zároveň ukazuje, jak se falešné představy o Východu a Západu staly součástí společenského povědomí. Díky napínavým hraným rekonstrukcím a povedeným digitálním efektům se dostanete do středu důležitých historických střetů. Rozdíly mezi kulturami a náboženstvími na pozadí Svaté války pomůžou vysvětlit přední světoví oborníci.

19. 6. 19.00 - Jack Rozparovač: První sériový vrah
Nejpřesnější psychologický, geografický a fyziologický portrét Jacka Rozparovače spolehlivě rozpráší mnoho mýtů a fám, které o něm kolují. Jeden z nejslavnějších zabijáků v historii lidstva terorizoval v druhé polovině 19. století londýnskou čtvrť East End a stal se prvním známým sériovým vrahem. Jeho řádění je nechvalně proslulé, hrůzné vraždy ale dodnes obestírá mnoho tajemství a jejich pachatel zůstává neznámý. Laura Richards ze slavného Scottland Yardu používá vyšetřovací techniky 21. století včetně testování DNA a s pomocí týmu expertů dochází k překvapivému závěru. Tento dokumentární film tak úplně mění pohled na tajuplného Rozparovače.

19. 6. 20.00 - Jižní Pacifik (Ostrovy plné života)
Jediný oceán ukrývá 20 tisíc ostrovů a představuje celou čtvrtinu celosvětových vodních zásob. Tento přelomový dokumentární seriál odhaluje velikost a majestátnost největšího oceánu na světě. Navštívíte odříznuté ostrovy, dozvíte se o neobyčejných cestách, které museli podniknout lidé i zvířata, aby se na tato smítka země dostali, a co se s nimi stalo, když se jim to podařilo. Izolace totiž dokáže divy. Zvířata se přizpůsobují a vyvíjejí do opravdu zvláštních podob. Patří mezi ně masožravé housenky, obří krabi schopní rozlousknout kokosový ořech, ještěrky, které dokážou rodit bez pomoci samečka, žáby, ježo nevyrostly z pulců a mnohé další bizarnosti. Za klišovitými obrázky, rozkymácenými palmami a plážovou idylkou se ukrývá skutečná, ohromující a překvapivá podoba Jižního Pacifiku.

20. 6. 18.00 - Universum: Život ve stínu sopky
Výbuch hory Svatá Helena v roce 1980 znamenal největší sopečnou erupci 20. století. Všechno živé pohřbila skoro stometrová lavina popela a suti, horkého bahna, dusivé páry a rozžhaveného kamení z hloubky země. Zdálo se, že okolí „Mount Saint Helen“ zůstane navždy zničené. Ale pak se jednoho dne všechno změnilo. Jeden výhonek rostliny, který se prodral stovkami akrů sopečného odpadu, byl první známkou nového života. Jediným vědcem, jenž na místě sledoval změny během celých 27 let, je cenami ověnčený biolog Charlie Crisafulli. Ten se stává průvodcem fascinujícím dokumentárním filmem Život ve stínu sopky a vůbec poprvé přibližuje úžasné vzkříšení přírody v okolí této majestátní sopky.

20. 6. 19.00 - Tajemství černých děr
Černé díry představují vesmír v jeho největších extrémech: hmota a energie se v nich natolik zmenší, že prakticky zmizí ze známého vesmíru. Vědci začínají tato monstra podezírat z toho, že mají významný vliv na galaxie, sluneční systémy, a dokonce prostor i čas. Díky nové generaci vysoce moderních laserem naváděných systémů a pokročilým teleskopům rozmístěným ve vesmíru mají výzkumníci černé díry konečně na dosah. Tento dokumentární film popisuje životní cyklus jedné černé díry - a snahu porozumět jí, od jejího násilného zrodu v raném vesmíru do posledních chvil samotného času.

21. 6. 20.00 - Oceány (Rudé moře)
V hlubinách oceánů se ukrývají tajemství minulosti, o naší planetě a životě samotném. Mezinárodní tým výzkumníků je konečně připravený se potopit na dno a odhalit, co tam je. Tento pozoruhodný dokumentární seriál plný překvapení je poutavou kombinací archeologie, mořské biologie a antropologie s akcí a vzrušením z dobrého thrilleru. Každá z misí ukazuje společný život odborníků na jedné lodi, jak se vyrovnávají s osobními problémy i neustálým ohrožením. Okouzlující záběry zachycují neznámý podmořský svět v plné kráse. Tým zjišťuje, co je pravdy na zvěstech, že se Středozemní moře stalo semeništěm Velkého bílého žraloka. Nebo zkoumá starověké trosky, jež vydávají svědectví o pirátství - jak dávno minulém, tak hrozivě aktuálním.

Prima ZOOM - nová témata, moře premiér i v 25. týdnu
▲ Prima ZOOM - nová témata, moře premiér i v 25. týdnu

Foto: Kde hadi létají. Uvidíte na Prima ZOOM

22. 6. 20.00 - Kde hadi létají
Ostrov Langkawi v Malajsii je tropickým rájem a jedním z nejprestižnějších a nejvyhledávanějších turistických destinací v celé Asii. Každoročně se tam sjedou tisícovky lidí, na které působí bílé písečné pláže a prosluněné resorty jako magnet. Většina z nich ale netuší, co je tady skutečným zázrakem. Místní chráněná území jsou domovem stvoření, jež létají i bez křídel. Žáby, ještěrky, a dokonce i hadi ovládli zdejší vzdušný prostor a „kloužou“ ze stromu na strom. Jak se jim daří kontrolovat směr, rychlost a jak je možné, že se uprostřed letu nepřetočí vzhůru nohama? Jak dokážou bez újmy přistát na zemi? A co je nejdůležitější, proč to vůbec dělají? Podívejte se na nečekané záběry a odhalte tajemství třeba i pověstných „létajících lemurů“.

22. 6. 21.00 - Steve Irwin: Lovec krokodýlů (Žralok tygří)
Steve Irwin se pro tuto generaci stal bezpochyby nejznámějším a nejoblíbenějším propagátorem divokých zvířat. Boj o zachování divokého života v přírodě se mu kromě televizní obrazovky a pohodlí obýváků podařilo přenést také do srdcí diváků po celém světě. Neohrožený dobrodruh se zálibou v tahání krokodýlů za ocas natočil tento dokument, aby ukázal krásy často nebezpečné fauny od Austrálie, přes Indonésii až po Afriku. Steve si zaplaval s aligátory, zasurfoval s hady, ale nebojí se ani žraloků a nasbíral mnoho dalších šílených zážitků.

23. 6. 18.00 - Temná strana světla
Od té doby, co byla vynalezena žárovka, obsadilo přirozenou temnotu umělé světlo. Dříve jsme brali světlo jako jednoznačně pozitivní věc. Čím více ho bylo, tím to bylo lepší. Jde přece jenom o důležité bezpečnostní opatření a navíc má světlo dobrý vil na náladu a rozpoložení. Jenže vědci začali zjišťovat, že světlo má také odvrácenou temnou stranu. Milióny zabitých druhů hmyzu i tažných ptáků, psychosomatické poruchy mezi lidmi nebo rakovina prsu jsou pouze některé z vedlejších efektů, které může světlo způsobit.

23. 6. 21.00 - Počátky života (Cesta Davida Attenborougha)
Nejznámější moderátor dokumentárních pořadů o přírodě sir David Attenborough a mnoha cenami ověnčená produkční společnost Atlantic Productions spojili síly kvůli úžasné cestě nejen kolem světa, ale také zpátky v čase. Díky tomu objevují, jak se na naší planetě vyvíjela první zvířata. Attenborough se potkává s nejlepšími lovci fosílií a přímo na místě se stává svědkem jejich nejvýznamnějších objevů, které změnily naše chápání prvních forem života. Nechybí první sada očí nebo zubů, ani první predátoři nebo parazité. Díky přelomovým pokrokům v digitálních tricích tato bizarní stvoření poprvé po téměř 600 miliónech let znovu ožívají v brilantních barvách a detailech.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články