Quantcast

Prima ZOOM - září v září ve 37. týdnu

| redakce | tisk

Prima ZOOM vás vtáhne do života, historie, přírody i lítých bojů - prostě kam si budete přát. Bude to platit i ve 37. týdnu roku 2013. Premiérové tematické bloky vysílá stanice vždy od pondělí do neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z nabídky vybíráme.

9. 9. 18.00 - Krásy divokého Ruska
Rusko je velká země, která se rozprostírá přes 11 časových zón. Není proto divu, že v ní žije mnoho vzácných divokých zvířat, bezpečně ukrytých před zraky civilizace. Za velkými městy, jako Moskva nebo Petrohrad, leží obrovské plochy divoké přírody přerušované jenom ostrými horskými vrcholy a divokými řekami. Takovou faunu a flóru, jaká je v Rusku, byste jinde hledali marně. Šestidílná minisérie z bezprostřední blízkosti ukazuje prostředí a zvířecí obyvatele na Sibiři, Kamčatce, Kavkazu, v Uralu, Přímořském kraji, a dokonce i v Arktidě.

Prima ZOOM - září v září ve 37. týdnu
▲ Prima ZOOM - září v září ve 37. týdnu

Foto: 11. září: Panika ve Washingtonu. Uvidíte na Prima ZOOM

9. 9. 21.00 - 11. září: Panika ve Washingtonu
Jedinečný dokument využívá výhradně nesestříhané video a zvuk od zpravodajských štábů, turistů a amatérských kameramanů, aby rekonstruoval události, ke kterým došlo ve Washingtonu a jeho okolí 11. září 2001. Film „11. září: Panika ve Washingtonu“ zachycuje paniku a strach, ale i odvahu a hrdinství šířené městem ve chvílích, kdy se Amerika ocitla pod útokem.

10. 9. 20.00 - Putování po Velké čínské zdi
Velká čínská zeď je jednou z největších a nejstarších staveb na Zemi. Její zákoutí a zákruty přesto patří k nejméně známým. Jejich zkoumání se pro britského historika Williama Lindseaye, který žije v Číně už 20 let, stalo životní posedlostí. Během padesáti minut dokumentárního filmu Putování po Velké čínské zdi Lindseay cestuje z jednoho konce Číny na druhý a ukazuje, jak a proč zeď vznikla, že se její podoba mění v závislosti na prostředí jednotlivých regionů - a hlavně, že je to ve skutečnosti ne jedna stavba, ale několik spojených zdí postavených několika dynastiemi.

10. 9. 21.00 - Duchové Velkých jezer
Příběh, který historika a spisovatele Brendona Bailloda zavede na cestu napříč dvěma z amerických Velkých jezer a o jedno století zpátky v čase, začíná objevem lidské lebky na dně. Baillod a jeho tým elitních potápěčů najdou více než 30 kilometrů od Millwaukee vrak jedné ze ztracených královen jezera Michigan. Nález druhé potopené lodi pak na sebe nenechává dlouho čekat. Dokument Duchové velkých jezer je napínavým příběhem o zapomenutém životě jedné odvážné odhodlané dámy, která v těchto divokých vodách žila i zemřela. Ať už mohla za zkázu lodí její kletba, nebo ji způsobila obyčejná špatná náhoda, Velká jezera si dodnes uchovávají pověst pohřebiště nešťastných námořníků.

11. 9. 21.00 - Maskovaní nájezdníci - příběh tchoře
Krásný dokument nám ukáže příběh ne příliš oblíbeného a lidově zatracovaného zvířete. Dokážeme vám, že tchoři mohou být i milá zvířátka, která vás uchvátí.

13. 9. 18.00 - Vetřelci dávnověku II - 1. díl nové série
Zatímco s napětím sledujeme nebesa i blízký vesmír a vyhlížíme mimozemské civilizace, je docela možné, že jsme se návštěvy z jiné planety už dočkali. Tento seriál pracuje s historickými fakty, díky kterým představuje hypotézy o starodávných astronautech a zmínkách o nich v historických pramenech. Archeologické nálezy a dávné legendy mohou obsahovat důkazy o tom, že ke kontaktu mezi lidstvem a mimozemšťany už došlo. Přinejmenším se o tom zmiňují staří Indové, Egypťané i Židé. Neidentifikovatelné létající objekty koneckonců pozorovali už ve 13. století v anglickém Bristolu, vídali je nad celou Evropou během velké epidemie moru ve 14. století a jako o světlech na obloze se o nich zmiňuje i Kryštof Kolumbus.

K tomuto kontroverznímu, ale výborně natočenému cyklu čtěte speciál na www.prima-zoom.cz!

Prima ZOOM - září v září ve 37. týdnu
▲ Prima ZOOM - září v září ve 37. týdnu

Foto: Po stopách žraloka bílého. Uvidíte na Prima ZOOM

13. 9. 20.00 - Po stopách žraloka bílého
Velký bílý žralok na naší planetě žije už 15 miliónů let. Po celou dobu je vládcem království, ve kterém je člověk pouhým návštěvníkem. Žraloci jsou nejobávanější a nejrespektovanější ze všech známých mořských druhů. Jenže v historických záznamech bychom našli méně než 70 smrtelných útoků velkého bílého žraloka na člověka. Jsou to opravdu tak nemilosrdní zabijáci, jak si myslíme?

13. 9. 21.00 - Podmořská dobrodružství: Velryby jižního Pacifiku
Velryby se sice podařilo zachránit před vyhynutím, přesto je pořád obtížné přiblížit se k nim v jejich přirozeném prostředí. Jejich chování, zvyky a zvuky, které vydávají, vyvolávají i v dnešní době mnoho otázek. Dr. Michael Poole se rozhodl zjistit, jestli velryby reagují na osamoceného potápěče jinak než na skupinu s konvenčním vybavením. Proto požádal mistra ve volném potápění Frederica Byuleho, aby zamířil s velrybami do hlubin.

14. 9. 20.00 - Život (Primáti) - 10. díl závěrečný
Legendární David Attenborough se svým zkušeným týmem profesionálů z BBC během deseti epizod představuje a vysvětluje krásy, slasti i strasti divokého života na naší planetě. Neuvěřitelných 130 příběhů nejrůznějších zvířecích druhů je plných vzrušení, překvapení a zábavy. Nechybí záběry, které se předtím ještě nikomu nepodařilo zachytit na kameru. Attenboroughův tým je získal díky originálním nápadům a novým způsobům natáčení. Objevte neuvěřitelně pestré podoby života na Zemi a nečekaně působivé způsoby, které si různé druhy osvojily, aby nezahynuly. První epizoda shrnuje překážky, kterým živočišné i rostlinné druhy musí čelit na cestě k přežití. Další se jedna po druhé postupně zaměřují na lov, prostředí podmořských hloubek a různé hlavní vývojové druhy zvířat, ptáků, primátů a rostlin. Jedinečný dokumentární seriál Život vznikal déle než čtyři roky napříč všemi kontinenty a životními prostředími a ukazuje život tak, jak jsme ho ještě neměli možnost vidět. Jedná se o jednu z nejlepších produkcí BBC!

14. 9. 21.00 - Lví bojovníci
Pod africkou horou Kilimandžáro už po staletí útočí lvi na dobytek Maasajů. Hrdí bojovníci je na oplátku neúnavně lovili, takže v dnešní době v Keni zbývá asi jen dva tisíce lvů. Jestli se jejich počet ještě zmenší, populace nebude schopna přežít. Maasajští náčelníci a stařešinové si uvědomují, že vyhynutí lvů by znamenalo ohrožení jejich způsobu života, a tak bojovníkům lov zakazují. Tento dokumentární film z první ruky ukazuje snahu moderních lvích bojovníků obnovit tradice a pomoct chránit zvířata, která dříve bývala jejich cennou kořistí.

15. 9. 19.00 - Odhalená věda (Velký mráz)
Britský dokumentární seriál Odhalená věda vychází ze zajímavých nových vědeckých objevů a představuje fascinující pozadí nejpopulárnějších a nejkontroverznějších vědeckých témat současnosti. Od zabijáckých asteroidů a ztracené Atlantidy, přes záhadu Stonehenge i Bermudského trojúhelníku až po smrtící žraloky nebo kontakt s mimozemskými civilizacemi.

15. 9. 20.00 - Když dinosauři vládli světu (Monstra z Jižní Ameriky)
V Argentině se nachází krajina zvaná Měsíční údolí a datuje se do doby před 230 miliony lety, tehdy se objevili první dinosauři. Právě zde začalo v roce 1988 pátrání po prvním dinosaurovi. Vědce zajímá, co jsou dinosauři vlastně zač a odkud se vzali. Po rozdělení kontinentů si dinosauři žijící v dnešní Jižní Americe vytvořili vlastní unikátní osud. Jedním takovým unikátem je i carnotaurus, dinosaurus s rohy, které připomínají býčí rohy. Rohy dinosaurovi pomáhaly v bojích. Největším dinosaurem Jižní Ameriky ale byl titanosaurus, jehož obratel je čtyřistakrát větší než ten lidský. Jediným, kdo dokázal titanosaura zabít, byl giganotosaurus. On ale nebyl jediným lovcem býložravců, ještě hrůzostrašnějším byl megaraptor. Jeho dráp byla smrtící zbraň. Např v Brazílii byli pterodaktylové tak obrovští, že je nemožné uvěřit tomu, že dokázali létat. Jeden z nich - criorhynchus - měl rozpětí křídel 6 metrů a nikdy nepřestal růst. Jižní Amerika je úžasnou lokalitou, která odkrývá svá tajemství a pomáhá nám poznat dinosaury. Vydejte se s námi na cestu dobrodružství.

15. 9. 21.00 - Titanoboa: Megahad minulosti - 1. část
V jednom kolumbijském uhelném dole našli vědci fosilní objev této dekády a pozůstatky ztraceného světa, který byl vědě naprosto neznámý. Přestože dinosauři dávno vyhynuli, některým gigantickým stvořením se dařilo dobře. Žily tady želvy s tří a půlmetrovými krunýři nebo dvanáctimetroví krokodýli. Největší mezi nimi byl titanoboa. Toto monstrum bylo nejdelší hadem všech dob, dorůstalo délky 50 metrů a vážilo desetkrát více než dnešní nejtěžší hadi.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články