Quantcast

Polsko: Jaké kanály TVP budou v MUXu 3?

| redakce | tisk

Paradoxně v době, kdy opustíme první DVB-T multiplex, budeme muset omezit svoji přítomnost v digitálním pozemní vysílání, protože tam musíme být dostupní v HD rozlišení a proto budeme muset šířit méně kanálů než nyní. Uvedl Juliusz Braun, prezident TVP.

Zda to znamená, že kanály TVP1 HD a TVP2 HD zůstanou ve třetím multiplexu (MUX 3) v DVB-T po 27. dubnu 2014? Jaké kanály TVP opustí DVB-T? "Konečné rozhodnutí o přítomnosti kanálů TVP v MUXu 3 se rozhodne během měsíce," uvedl pro portál satkurier.pl Jacek Rakowiecki, mluvčí TVP.

Připomeňme, že kanály TVP se v současné době vysílají ve dvou bezplatných DVB-T multiplexech - ve třetím a dočasně i v prvním. Navíc kanál TVP Seriale se vysílá v placeném MUXu 4 - TV Mobilna provozovatele Cyfrowy Polsat. Do 27. dubna 2014 musí veřejnoprávní vysílatel opustit MUX 1 - to platí také pro kanál TVP INFO. V MUXu 1 zůstane z kanálů TVP pouze TVP ABC, který získal místo v tendru. Ostatní stanice Telewizji Polska budou pouze v MUXu 3.

TVP nyní v DVB-T:

MUX 1: TVP1 HD, TVP2, TVP INFO, Polo TV, Eska TV, ATM Rozrywka TV, TTV (do 27.4.2014 místo TVP obsadí: TV Trwam, TVP ABC, Stopklatka TV a Fokus TV)

MUX 3: TVP1, TVP2 HD, TVP Regionalna, TVP Kultura, TVP Historia, TVP Polonia, TVP Rozrywka;

MUX 4 (TV Mobilna, placené kanály): Polsat Sport, Polsat Sport Extra, Polsat News, Polsat Film, Kino Polska, TVP Seriale, Comedy Central, Nickelodeon i stacje radiowe: Roxy FM, AntyRadio, Moje Polskie Radio, Radio Złote Przeboje, Radio Bajka, Radio Eska Rock, Radio PIN, Radio Plus, Radio Zet, RMF FM, RMF MAXXX a Radio Tok FM.

"Jednou z hlavních výhod DVB-T je vysoká kvalita distribuce, to znamená, že se zvětšuje počet programů ve standardu HD. To závisí na kapacitě pozemních multiplexů. Standard HD vyžaduje 2x více místa v multiplexu než televize ve standardním rozlišení (SD). V současné době, ale ne déle než do konce dubna 2014, bude Telewizja Polska (TVP) vysílat v HD program TVP1 a TVP2. Situace se změní po uvolnění poloviny kapacity v MUXu 1. Všechny programy TVP budou muset vysílat v MUXu 3, ne bude místo na programy v HD rozlišení. Takže polsko jazyčné pořady ve standardu HD budou dostupné výhradně v placené televizi," píše ve svém stanovisku KRRiT, obdoby české RRTV.

Stanovisko UKE k TVP uvádí: "TVP spustila dva nové FTA programy v HD kvalitě a to vzbudilo silné společenské očekávání a čelí možnému omezení přístupu nebo jejich úplnému zrušení z pozemní nabídky (...) Po 27. dubnu 2014 TVP S.A. bude muset uvolnit polovinu používané šířky pásma v MUXu 1. Z toho důvodu je zapotřebí získání dalšího pásma v nových multiplexech. V případě programů v HD rozlišení TVP1 HD a TVP2 HD v MUXu 3 budou TVP S.A. k dispozici 4 sloty, které umožní vysílání 4 programů v SD nebo 3 programů v SD při zachování jednoho slotu pro potřeby dodatkových služeb. Znamená to, že bude potřeba dodatečné sloty, které lze získat v nově spuštěných multiplexech."

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články