Quantcast

300 zpravodajských kanálů v Evropě

| redakce | tisk

Evropská audiovizuální observatoř vydala novou zprávu o trhu kanálů v Evropě. Do reportu je zahrnuto 38 zemí. V Evropě se nyní vysílá téměř 300 zpravodajských a informačních kanálů.

Report obsahuje 214 zpravodajských kanálů s kancelářemi v Evropě (171 v EU28 a navíc 33 v kandidátských zemí, Švýcarsku, Norsku a Rusku). Dalších 80 kanálů se vysílá v jiných částech Evropy, USA, Afriky, Asii či na Středním Východě.

Z 214 kanálů s kancelářemi v Evropě je kolem 110 národních informačních kanálů, kolem 60 panevropských nebo globálních s mezinárodním dosahem a 46 jsou kanály Europe By Satellite.

Národní zpravodajské kanály v Evropě

Ze 105 národních kanálů v průzkumu Observatoria je 84 privátních, zatímco 21 je veřejnoprávních. Jsou zde některé výjimky: Španělsko má 3 zpravodajské veřejnoprávní kanály, Nizozemí, Česká republika, Irsko a Švýcarsko mají pouze veřejnoprávní zpravodajský kanál.

300 zpravodajských kanálů v Evropě
▲ 300 zpravodajských kanálů v Evropě

Nejvíce nových zpravodajských stanic vznikalo od konce 90. let minulého století. Zároveň se ale zvyšuje počet informačních kanálů, které skončilo. Jen za období 5 až 6 let bylo zavřeno přes 25 zpravodajských televizí. V poslední době skončila řecká NET TV, CNN ve Španělsku, Current TV a slovinský kanál Info TV.

Zpravodajské TV jsou podle Observatoria šířeny přes nové platformy jako je DVB-T, kabelové a satelitní sítě či ADSL (IPTV).

zdroj: EAO, satkurier.pl





Reklama




Vybrané články