Quantcast

Žhavý červenec na Prima ZOOM

| redakce | tiskobrázek k článku: Žhavý červenec na Prima ZOOM

Divoké, ohnivé a úžasné filmy i seriály - z přírody, historie, vědy či války. Samozřejmě nechybí pořádná dávka cestování a špetka záhad. Dopřejte si vaše rituály u Prima ZOOM. Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00-20.00 a 20.00-22.00 hodin.

Z bohaté nabídky vybíráme:

7. 7. 18.00 - Divoký Berlín
Berlín je plný neohrožené přírody. V jeho ulicích se ukrývá fascinující svět velkých i malých přírodních krás zabydlených často přímo za prahem dveří. Na každého Berlíňana připadají nejméně dva ptáci a nikde jinde byste nenašli tolik vrabců nebo slavíků jako v hlavním městě Německa. Z takřka půl milionu stromů ve městě sklízejí med roje včel, ve dvorech je možné narazit na šmejdící jezevce a v travinách kolem železnic číhají na svou kořist kudlanky nábožné. Berlínská metropole je městskou džunglí, která poskytuje přirozené podmínky pro život tisícům mývalů, lišek, netopýrů, veverek, ježků a bobrů - Berlín je zkrátka divoký v mnoha různých ohledech.

7. 7. 20.00 - Aféra Lockerbie: Útok na Boeing 747
Ve středu 21. prosince roku 1988 v 7 hodin a dvě minuty večer detonovalo výbušné zařízení na palubě Boeingu 747 ve výšce 31 tisíc stop. Ve vzduchu zahynulo 259 lidí. Na zemi jich přišlo o život dalších jedenáct. Oči celého světa se najednou upíraly na ospalé městečko Lockerbie, které se stalo svědkem i obětí jednoho z nejhorších teroristických útoků v historii. U příležitosti pětadvacetiletého výročí vznikl emotivní dokument o bombovém útoku nad Lockerbie. Film dává do souvislosti vzpomínky příbuzných obětí s výpověďmi vyšetřovatelů pověřenými posvítit si na zločin, jenž nečekaným způsobem spojil dvě země a zároveň navždy změnil způsob letecké dopravy.

8. 7. 18.00 - Rituály světa (Evropa)
Každý den se všude ve světě odehrávají zvláštní, a někdy dokonce svým způsobem šokující rituály. Seriál Rituály světa je ambiciózním a vyčerpávajícím průvodcem, který dosud neměl obdoby. Podívejte se, co jsou zástupci jednotlivých kultur ochotni podstoupit, aby nahlédli do spirituálního světa. Charismatický farář Pete Owen Jones podniká epickou celoroční výpravu, během níž navštěvuje různé kouty světa, v nichž se stává svědkem šokujících, bizarních a často velmi nebezpečných rituálů, praktikovaných vyznavači nejrůznějších náboženství. Průvodce zvyky a obřady z celého světa dokazuje, že ať už jsme kdekoliv a věříme čemukoliv, všichni potřebujeme určité rituály. A jak jsme na tom u nás doma v Evropě?

9. 7. 18.00 - Ross Kemp: Gangy světa II (Kapské město)
Oblíbená série o světových ganzích přichází s druhou řadou. Ross Kemp se tentokrát vydává do Jižní Afriky. V Kapském městě se nachází věznice Pollsmoor, které vládne gang Numbers. Ross zjišťuje, jaká v něm panují pravidla, a také se informuje o dalších pouličních ganzích, z nichž jsou největšími Americans. Oba gangy jsou spolu úzce spjati a to především kvůli drogám. Ilegální zbraně, drogy a násilí zde panuje, jak ve věznici, tak mimo ni. V dalších dílech vás čeká Moskva, San Salvador a St. Louis.

9. 7. 20.00 - Pravda o morčatech
Příběh tohoto neuvěřitelně společenského zvířete začíná na oltářích starověkých rituálů a končí v dětských pokojíčcích. Jeho postavení se během dlouhých staletí změnilo z posvátného tvora uctívaného starověkými Inky na pokusného hlodavce. Odlehčený humorný dokument Pravda o morčatech představuje tyto dobře známé mazlíčky také jako divoká zvířata, která se nejvíce cítí doma v horském prostředí And a dalších oblastech Jižní Ameriky. V neposlední řadě odhaluje, proč jsou morčata ideálními pokusnými zvířaty.

9. 7. 21.00 - Dudek se vrací
Po celé Evropě dudkové zápasí o holý život. Jenom v oblasti Wagram poblíž rakouské Vídně se jim mezi místními vinicemi a ovocnými sady daří dobře. V tomto dokumentárním filmu se dozvíte, jak se ptáček s úchvatnou korunou peří vrátil do srdce Evropy a jak se mu žije vedle sousedů: užovky stromové, lišky a ještěrky zelené. Zároveň je to příběh o splněném snu jednoho muže. Díky vášni Manfreda Eckenfellnera, kterému se přezdívá „zaříkávač dudků“, dudci znovu žijí ve Wagramu, kde se pro ptactvo i zvěř stále najde mnoho útočišť.

10. 7. 19.00 - Čínské běsnící písky
Písečné bouře berou dech. Jejich velkým nebezpečím však je, že to dělají doslova. Když se v Číně rozezní systém včasného varování, obyvatelé se zabední doma a letiště se zavírají. Písek často přichází z pouště Gobi, ale nikdy nerespektuje mezinárodní hranice, a tak se nezadržitelně šíří dál. Následky písečných bouří čím dál více postihují Koreu a Japonsko. Písek dokonce překročí Tichý oceán a dostane se až na půdu Spojených států amerických. Z čínské přírodní katastrofy se tak stává událost s celosvětovými následky. Čínská vláda i vědečtí výzkumníci se snaží urychleně vyřešit problém písečných bouří a rozšiřujících se pouští dřív, než se Peking ocitne v jejich neproniknutelném obklíčení.

10. 7. 20.00 - Vize války: Dělostřelectvo
Dokumentární mini série Vize války, která nabízí moderní pohled na dějiny válečných konfliktů, kombinuje dramatické archivní záběry se špičkovými digitálními animacemi. Dokument Vize války se zabývá různými podobami moderního válčení a konfliktů 20. století. Epizoda věnovaná dělostřelectvu je unikátním portrétem zbraní, pro které jsou charakteristické těžká palba a smrtonosná akce. Záběry z první a druhé světové války doplněné dech beroucími grafickými prvky musí vidět přinejmenším všichni vojenští fandové.

11. 7. 18.00 - Jasnovidní hledači pokladů
Příslib zlata vylákal španělské galeony do Nového světa, osadníky na americký Západ a stál u zrodu takových příběhů, jako je Poklad na Sierra Madre. Tři rodáci z Kalifornie se to všechno teď pokusí převrátit vzhůru nohama. Tým jasnovidců se pokusí najít ukryté zlato, jež bylo podle legendy více než před sto lety uloupeno ze španělské misie a zakopáno někde v okolních horách. Přitom použijí jediné: sílu svých myslí. Dokument Jasnovidní hledači pokladů je napínavým dobrodružným příběhem. Ať už na jasnovidectví věříte nebo ne, věřte tomu, že na lopaty a kopání nakonec skutečně dojde. Ale co tito tři jasnovidci najdou? Podaří se jim díky nadpřirozeným schopnostem uspět, nebo skončí s prázdnou?

11. 7. 20.00 - Království ledňáčka
V údolích německého pohoří Westerwald žije u potoků ledňáček říční. Zima zde někdy trvá až do konce března. Pro ledňáčky znamená tuhá zima smrt, protože v zamrzlé vodě nemohou lovit. Ledňáček se živí výhradně malými rybami, které po ulovení omráčí prudkými údery. Aby se neporanil o ploutve či šupiny, polyká rybu vždy hlavou napřed. Mládě dostává zhruba každou hodinu jednu rybu, což je při sedmi mláďatech 50 ryb denně, a přitom ledňáček uloví jednu rybu zhruba na deset potopení. Čím jsou mláďata starší, tím více potravy potřebují, v osmi dnech věku je to zhruba 10 ryb denně na mládě. Aby se dostalo na všechny, posunují se mláďata po nakrmení vždy o jedno místo. Rybí kosti mláďata vyplivují. Samec se o mláďata stará nakonec sám, protože samice ve druhé noře sedí na dalších vajíčkách. Tímto způsobem přivedou některé páry potomky 3x do roka, aby příroda vyrovnala ztráty, které tito ptáci utrpí v zimě. Poznejte však také další obyvatele blízkých německých vod.

12. 7. 18.00 - Příběh královny Nefertiti
Její tvář patří k nejznámějším na světě. Její jméno evokuje magickou krásu pyramid a tajemství skrytých hrobek. Egyptská královna Nefertiti je kráskou ze 14. století před naším letopočtem. Dnes zůstává její odkaz naživu díky překvapivě věrné bustě vystavené v muzeu v Berlíně. Při pohledu na ni každého naplní úžas. Příběh o eskapádách busty ve 20. století je však stejně ohromující.

13. 7. 18.00 - Úžasná letadla (AV 8 Harrier)
Dokumentární seriál Úžasná letadla zve na palubu letadel, která přežila nejnebezpečnější mise, a vysvětluje, proč se letadla stala nejefektnější a nejúspěšnější zbraní v dějinách vojenství. Pořadem provází major amerického letectva Paul „Max“ Moga, díky němuž lépe porozumíme příběhům o pozadí vzniku nejvýznamnějších letadel. Sledujte, jak rozebírá jejich působivé technické aspekty i převratnou taktiku, která modernizovala vzdušné střety.

zdroj: FTV Prima





Reklama




Vybrané články