Quantcast

Tichá válka: Bitvy pod hladinou moře na Viasat History

| redakce | tisk

Ve druhé polovině 20. století světové velmoci intenzivně soupeřily o politickou a územní nadvládu. Jak USA, tak Sovětský svaz se zásobily jadernými zbraněmi, a se svými spojenci tak mohly jednoduše přivést svět k totálnímu zničení. K těmto vysoce nebezpečným vojenským setkáním ale překvapivě docházelo v naprostém utajení, pod vodou.

Jaderné ponorky byly blokované v boji proti sovětskému námořnictvu. Jejich posádky byly zavázány mlčením - nemohly říct svým rodinám kam jedou, nebo co dělají. V hloubkách oceánu přitom námořníci britských, amerických a sovětských ponorek hráli v první linii studené války hru na kočku a na myš.

Velmoci studené války se sice zavázaly snížit své arzenály jaderných zbraní, pod vodou se ale sovětské a západní ponorky špehovaly navzájem, lovily se a připravovaly se k válce s dostatečnou palebnou silou, jež by mohla zničit civilizaci tak, jak ji známe. Byla to válka v utajení, ve které ti lepší špióni měli taktickou výhodu.

Tichá válka: Bitvy pod hladinou moře na Viasat History
▲ Tichá válka: Bitvy pod hladinou moře na Viasat History

Tento poučný dvoudílný seriál plný svědectví z první ruky vám umožní neuvěřitelný vhled do náročného života na palubě těchto smrtících strojů. A uvidíte také působivé rekonstrukce a archívní záznamy, které oživí podmořské honičky a špionážní operace, které uvedly svět na pokraj jaderné války. Po více než 40 let byla tato setkání z dob studené války přísně střeženým tajemstvím.

Dokumentární mini série Tichá válka: Bitvy pod hladinou moře ve čtvrtek 7. a 14. srpna 2014 ve 20:00 hodin na Viasat History.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články