Quantcast

EBU doporučuje 700 MHz pro pozemní TV vysílání

| redakce | tisk

Evropská vysílací unie (EBU) přijala report HLG (High Level Group) Evropské komise (EK) s doporučením používat v zemích Evropské unie (EU) pásmo pod 700 MHz pro digitální pozemní vysílání až do roku 2030. EBU je také znepokojena možným předčasným uvolněním kmitočtů 700 MHz.

Skupina HLG s bývalým eurokomisařem a generálním ředitelem WTO (Světová obchodní organizace), Pascala Lamy, studovala možnosti budoucího využití pásma UHF (470 až 790 MHz).

Podle EBU pozemní digitální vysílání je nejpopulárnější televizní platformou v Evropě s dosahem do 100 mil. domácností a 250 mil. diváků a také inovativní platformou umožňující plnění povinností veřejnoprávních vysílatelů s možností oslovení masového publika.

Podle zprávy "Evropská Unie by měla přijmout společný postoj ve vztahu k původnímu přídělu hlavního audiovizuálního pásma (470 - 694 MHz) pro mobilní služby na WRC 2015".

Kromě toho EBU je znepokojena doporučením, podle něhož 700 MHz má být uvoleno pro jiné zúčastněné strany, zejména mobilní operátory a to v roce 2020 s tolerancí plus mínus 2 roky.

"Existuje nebezpečí, že provozovatelé a diváci nebudou mít dostatek času na přizpůsobení příslušných frekvencí a poskytnutí času pro nezbytnou modernizaci digitálních pozemních TV sítí a spotřebitelských zařízení a to zejména v zemích, kde je pozemní digitální vysílání hlavní TV platformou," řekl Simon Fell, ředitel pro technologie a inovace EBU.

Subjekty televizního vysílání tvrdí, že dřívější datum uvolnění frekvencí může zarušit příjem televizního vysílání v několika členských státech.

Zpráva konstatuje, že vzhledem "k posledním opatřením pro pásmo 800 MHz, 700 MHz není bezprostředně nutné pro mobilní služby" a navrhuje posunutí rozhodování o přidělování kmitočtů až na rok 2025.

zdroj: satkurier.pl, EBU





Reklama




Vybrané články