Quantcast

Za chybný start Galileo může ruský blok Fregat-MT

| redakce | tiskobrázek k článku: Za chybný start Galileo může ruský blok Fregat-MT

Příčinou havárie během startu dvou evropských navigačních satelitů Galileo v srpnu letošního roku byly problémy s ruským blokem Fregat-MT. Informovala o tom společnost Arianespace. Firma se odvolala na expertízu Evropské Kosmické Agentury (ESA), která zkoumala okolnosti neúspěšného startu.

Ruská nosná raketa Sojuz-ST-B s blokem Fregat-MT vynesla dva evropské satelity Galileo z kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany. Operace proběhla 22.8.2014. Vynesení bylo zpočátku úspěšné ale nakonec se navigační satelity nedostaly na správnou dráhu. Za jejich separaci od rakety zodpovídal zmíněný ruský blok Fregat-MT.

Podle hodnocení evropských expertů došlo k chybě během půl hodiny po vzletu z důvodu zamrznutí hydrazinového paliva během letu.

Satelity byly umístěny na neplánované oběžné dráze a jsou nyní kontrolovány specialisty EKA. Možnost jejich využití pro původní záměry je málo pravděpodobné.

Vynesení satelitů 22.8.2014 mělo být prvním krokem využití evropského satelitního navigačního systému Galileo, obdobou americké GPS a ruského systému GLONASS. Galileo je ambiciózní kosmický projekt Evropské Unie (EU), která plánuje do tohoto projektu zainvestovat 7 mld eur.

zdroj: satkurier.pl, BBC ru, sat-expert.com





Reklama




Vybrané články