Quantcast

ARD zůstává FTA. Omezí satelitní pokrytí?

| redakce | tiskobrázek k článku: ARD zůstává FTA. Omezí satelitní pokrytí?

Německá veřejnoprávní televize ARD patří mezi nejpopulárnější veřejnoprávní vysílatele v Evropě. Všechny její stanice a pořady se totiž vysílají přes hlavní satelitní systém Astra (19,2°E) nekódovaně a do celé Evropy. To se ale v budoucnu může změnit.

Peter Boudgoust, zástupce zemské SWF, ale naznačil, že v budoucnu může ARD vysílat přes satelit s omezeným pokrytím.

Veřejnoprávní televize ARD a ZDF patří mezi největší zastánce nekódovaného satelitního vysílání v Evropě. Všechny programy obou veřejnoprávních vysílatelů se šíří přes satelit volně. Právě nekódovaná distribuce způsobuje problémy s vysílacími právy. Zástupce SWR to přiznal na konferenci TVkomm.

Zástupce SWR uvedl, že je velmi obtížné získat práva na významné mezinárodní sportovní akce pro volné vysílání na programech ARD a ZDF. Jako příklad uvedl nedávné mistrovství světa v házené. ARD nemohla získat práva, protože volné vysílání pokrývá území, na kterém drží práva provozovatel placené televize.

ARD a ZDF chtějí zachovat FTA distribuci na satelitu. A určitým řešením s vysílacími právy může být omezení pokrytí satelitním signálem. V takovém případě by programy ARD a ZDF bylo možné sledovat v Německu a okolních zemích.

Podobnou strategii před 12 lety zvolil britský veřejnoprávní vysílatel BBC (British Broadcasting Corporation). Programy BBC byly do léta 2003 zakódovány systémem Videoguard a dostupné abonentům Sky UK. BBC se rozhodla přestat kódovat své programy, platit poplatky za systém podmíněného přístupu a s ohledem na vysílací práva přesunula své programy z evropského svazku satelitů Astra na tehdejší satelit Astra 2D, který pokrýval britské ostrovy a omezeně část západní Evropy. Britský svazek nyní zajišťují satelity Astra 2E, Astra 2F a v budoucnu také Astra 2G.

zdroj: Digital Fernsehen + vl.info





Reklama




Vybrané články