Quantcast

Český rozhlas pomůže s rozvojem veřejnoprávního vysílání v Černé Hoře

| redakce | tisk

Český rozhlas přislíbil pomoc veřejnoprávním vysílatelům v Černé Hoře a uzavřel s nimi smlouvu o spolupráci. Bude spočívat zejména ve výměnných stážích, sdílení odborných znalostí a účasti na mezinárodních konferencích.

Veřejnoprávní vysílání v Černé Hoře čelí podle zástupců tamních televizí a rádií mnohým potížím. Je potřeba celý systém reorganizovat, najít vhodný systém spolupráce se státními orgány, regulátory i komerčními stanicemi a současně vysílání rozvíjet směrem k mladé generaci a v on-line prostředí. Generální ředitel Peter Duhan proto přijal jejich pozvání k návštěvě, aby jim předal zkušenosti v oblasti řízení Českého rozhlasu a jeho nedávné úspěšné reorganizace.

Český rozhlas přislíbil pomoc ve formě výměnných stáží pro zaměstnance, sdílení odborných znalostí v programové i neprogramové oblasti či pomoc při rozvoji a upevnění regionálního vysílání v zemi. Zároveň podpoříme účast odborníků ČRo na mezinárodních konferencích, které vysílatelé v Černé Hoře během letošního roku organizují jak pro své vrcholné státní představitele, tak i pro akademický a výzkumný sektor,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Televizní i rozhlasoví vysílatelé z Černé Hory ocenili pomoc Českého rozhlasu a také slova generálního ředitele Duhana o důležitosti veřejnoprávního vysílání v současné době, o jeho nezávislosti na politickém vlivu a o jeho významu na Balkáně, jehož turbulentní dějiny je mladým generacím potřeba předávat a poskytovat jim nezávislé a vyvážené informace.

Generální ředitel Duhan na návštěvě v Černé Hoře rovněž prezentoval Vizi 2020, která bude jako projekt zastřešený EBU patřit v následujících letech k prioritám Českého rozhlasu. Jeho cílem je posouvat dál služby rozhlasu jako veřejnoprávního média, zajistit propojení jeho vysílání s multimediálním obsahem, jít dál ve vývoji programu a vysílání či hledat nové platformy komunikace s posluchači i zaměstnanci.

Český rozhlas začátkem letošního roku podepsal podobnou smlouvu o spolupráci s rumunským veřejnoprávním rádiem, loni v lednu pak s německým rádiem MDR. Řadu let také úzce spolupracuje se slovenským veřejnoprávním rozhlasem.

zdroj: ČRo





Reklama




Vybrané články