Quantcast

První 8K film na YouTube

| redakce | tisk

Na video portálu YouTube je možné nalézt řadu filmů a to i v Ultra HD rozlišení ve 4K. To není žádnou novinkou. Stále více smartphonů umožňuje nahrávat pořady v tomto formátu. Je to ale ještě něco, co zde nebylo.

Dne 7. června 2015 se na YouTube objevil první film v 8K rozlišení (4320p). Je pravda, že málokdo bude schopen sledovat video v této kvalitě, protože bude potřebovat velmi silný hardware. Nicméně potěšitelné je, že obsah v tomto formátu je již k dispozici.

Film v 8K "Ghost Towns" byl zveřejněn uživatelem Neumannfilms. V popisku videa je uvedeno, že snímek natočili Luke a Marike Neumann. Video zachycuje město duchů a bylo opravdu natočeno kamerou 6K Epic Dragon. Tvůrce videa uvedl, že použil portréty a výsledné efekty vytvořil v programu Adobe After Effects. Některé záběry byly zvětšeny o 125% ze 6K do standardu 8K (7680x4320, 16:9).

8K kamery používá japonský veřejnoprávní vysílatel NHK. Podle dostupných informací se první kamery s podporou 8K objeví v prodeji na americkém trhu již koncem roku 2015. Půjde o kamery od Red, producenta od výše uvedené kamery 6K. Kolik bude stát? Údajně 20 tisíc dolarů.

zdroj: nofilmschool.com, satkurier.pl





Reklama




Vybrané články