Quantcast

Geniální vynálezy na Viasat Explore

| redakce | tisk

Jak si věci původně vyrobené pro potřeby války a vědeckého rozvoje našly cestu do našeho každodenního života přinese v doku sérii Geniální vynálezy televize Viasat Explore vždy v pondělí od 28.9. do 16.11.2015 ve 21:00 hodin.

Získejte rychle znalosti původu obrovského množství předmětů, které dnes považujeme za součást každodenního života po celém světě! Co mají společného lepicí páska a instantní káva? Nebo navigace GPS a papírové kapesníky? Budete překvapeni! Dozvíte se totiž příběhy o tom, jak a proč byly tyto věci původně vynalezeny a vysvětlíme vám také, jak se jejich uplatnění a výrobní procesy změnily, často téměř k nepoznání.

Geniální vynálezy na Viasat Explore
▲ Geniální vynálezy na Viasat Explore

Tento fascinující vědecký seriál nahlíží na některé z nejpoužívanějších předmětů každodenní potřeby, které nás obklopují, a které spatřily světlo světa překvapivým způsobem. Od doby, co lidstvo existuje, ho doprovází války a konflikty. Možná ale existuje alespoň jeden dobrý důvod, který z toho vyplývá - ať se vám to líbí nebo ne, válka je katalyzátorem pokroku. Stejně tak, jako je to v oblasti průzkumu vesmíru. Touha velmocí vládnout - výsledek studené války - je vedla k tomu, aby se podívaly do vesmíru, kde chtěly získat převahu. Z tohoto obrovského úsilí a finančních výdajů vzešla ale nakonec řada vynálezů, které nyní každý den používáme tady na Zemi. Stále tak platí: válka + konflikt = rozvoj + evoluce.

V jednotlivých epizodách se například dozvíte:

• Jak potřeba NASA najít čistící systém vody v kosmické lodi vedla k vynálezu čoček v brýlých, odolných proti poškrábání, a dozvíte se i to, jak se vlastně vyrábí...
• Co mají společného císař Napoleon a plechovka fazolí? Jak se dnes vyrábí a liší se to vůbec nějak od způsobu výroby kdysi dávno?
• Jaká je souvislost mezi instantní kávou a americkou občanskou válkou? Jak se dnes tato káva vyrábí a je opravdu čerstvější než kdysi?
• Jak se digitální fotoaparát, který se používá k zachycení vzpomínek, vyvinul ze satelitní špionské technologie? A můžete přeměnit svůj mobilní telefon na mikroskop?
• Nylon byl prohlášen "vlákninou, která vyhrála válku", protože se používal k výrobě padáků, neprůstřelných vest a dokonce i tkaniček. Jak se ale vyráběl jeho snad nejslavnější produkt - punčochy? Abychom to zjistili, vydáme se do Polska...

Tento poutavý vědecký seriál je plný rekonstrukcí, archivních záběrů a fotografií. Díky rozhovorům s týmem předních osobností, odborníků, historiků, vědců a autorů se pak dozvíte, že věci, které dnes bereme za samozřejmost, mají často neuvěřitelný původ. Geniální vynálezy - pondělky, od 28. září do 16. listopadu 2015, ve 21:00 hodin na Viasat Explore.

zdroj: Viasat





Reklama




Vybrané články