Quantcast

Galileo 9 a 10 umístěny na orbitální dráhu

| redakce | tisk

Evropa je k rok blíž k vlastnímu navigačnímu systému Galileo. V pátek 11.9.2015 v 8:00 hodin moskevského času z kosmodromu Kourou (Francouzská Guyana) vynesla nosná ruská raketa Sojuz-ST-B s horním stupněm Fregat MT dva satelity Galileo 9 a 10.

Všechny gáze rakety Sojuz proběhly podle plánu a družice se dostaly na svoji cílovou dráhu v blízkosti 23500 km a to zhruba 3 hodiny a 48 minut od startu.

"Nasazení evropského systému Galileo rychle nabírá na rychlosti," řekl Jan Woerner, generální ředitel ESA.

Galileo 9 a 10 váží 714,6 kg, resp. 713,2 kg a stanou se součástí navigačního systému Galileo.

Další dva satelity Galileo budou vyneseny do konce tohoto roku. Družice prošly technickými testy ESTEC v Noordwijku (Nizozemí). Podobně proběhnou testy u dalších dvou satelitů.

Družice Galileo jsou vyráběny OHB v Brémách (Německo). Navigační část pochází ze Surrey Satellite Technology Ltd. z Velké Británie. Další prvky pocházejí z celé Evropy.

V příštím roce budou vyneseny zároveň 4 satelity Galileo se speciálně přizpůsobenou raketou Ariane 5, která místo obvyklých dvou satelitů vynese 4.

Galileo je evropský globální satelitní navigační systém, který se bude skládat ze 30 satelitů a jejich pozemní infrastruktury.





Reklama




Vybrané články