Quantcast

Pásmo 470 až 694 MHz bude pro DTT, vítá rozhodnutí EBU

| redakce | tisk

Evropská vysílací unie (EBU - European Broadcasting Union) uvítala rozhodnutí na Světové radiokomunikační konferenci WRC-15 ve věci používání pásma UHF. Zástupci více než 150 vlád přijali rozhodnutí ponechat UHF spektrum výhradně pro pozemní televizní služby v ITU Regionu 1 i v dalším desetiletí.

Delegáti na konferenci rozhodovali, zda dolní UHF pásmo (470 až 694 MHz) by mělo být zachováno výhradně pro televizní vysílání nebo přidělené pro širokopásmové mobilní připojení.

Představitelé se shodli, že toto spektrum je v současné době využívané pro pozemní digitální televizní vysílání (DTT) a rozhlasové mikrofony a je potřebné. Shodli se také na tom, že v rozsahu 470 a 694 MHz neproběhne žádná změna nyní a ani na další konferenci WRC-19 za čtyři roky. Místo toho bude proveden přezkum využívání rádiového spektra v celém rozsahu UHF (470 až 960 MHz) na další konferenci WRC v roce 2023. Teprve pak bude rozhodnuto, zda budou provedeny další změny v radiokomunikačním řádu. Rozhodnutí je důležité pro mnoho zemí v ITU Regionu 1 k pokračování migrace na digitální pozemní vysílání bez rizika hrozící ve změně využívání spektra.

Diskuse probíhaly 4 týdny a delegáti zdůraznili význam pro sociální soudržnost pozemního televizního vysílání. Pro mnoho vlád je to považováno za klíčový motor růstu v odvětví kultury. V řadě zemí byly provedeny značné investice do DTT platforem a další investice se plánují.





Reklama




Vybrané články