Quantcast

Navigační satelity Adam a Anastasia v provozu

| redakce | tisk

Po dokončení rozsáhlých testů ve vesmíru jsou dva další evropské satelity navigačního systému Galileo Adam a Anastasia v provozu. Galileo FOC satelity (Full Operational Capacity) číslo 3 a 4 vyrobila společnost OHB System AG.

Od 1.12.2015 obě družice slouží k navigačním účelům.

FOC satelity Galileo 3 a 4 byly vyneseny z evropského kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany. Před uvedením družic do komerčního provozu byly provedeny rozsáhlé testy. Cílem bylo zajištění provozuschopných satelitů a jejich integraci do globální pozemní sítě Galileo.

První dva satelity Galileo byly vyneseny do vesmíru v roce 2014 a umístěny na nesprávné orbitální dráze v důsledku poruchy horního stupně rakety Sojuz. Později se podařilo satelity zachránit a umístit na správnou dráhu. Evropské komise by měla brzy rozhodnout, zda budou využívány v systému Galileo.

Další dvě družice byly vyneseny v březnu 2015 a umístěny na plánovanou dráhu, třetí pár dosáhl správné dráhy v září 2015 a očekává se, že bude uveden do řádného provozu začátkem příštího roku.

Nejnovější satelity OHB systému Galileo FOC s názvy Antonianna a Adriana jsou již připraveny v kosmodromu Kourou a chystají se na svůj let. Start je naplánován na 17. prosince 2015. Další pár satelitů číslo 7 a 8 budou vyneseny na jaře.

zdroj: infosat.de





Reklama




Vybrané články