Quantcast

Towercom se chystá na DVB-T2, HD a HEVC

| redakce | tisk

Digitální pozemní televize čeká na Slovensku řada novinek a změn. Během letošního roku chce operátor celoplošných terestrických multiplexů, společnost Towercom, spustit programy ve vysokém rozlišení (HDTV). Přes pozemní vysílače zatím nabízí jeden HD kanál a to od veřejnoprávního vysílatele RTVS.

HD vysílání bude provozováno v novém multiplexu, který bude pracovat v DVB-T2. Společnost otestuje řadu funkcí, včetně interaktivních služeb a kompresní formát HEVC, jenž je spojen zejména s distribucí programů v Ultra HD rozlišení. Nicméně v HEVC se mohou vysílat programy v HD ale i v SD rozlišení.

Slovensko a stejně tak i další země se musejí uvolnit pásmo 700 MHz (kanály 49 až 60), které budou nově vyhrazeny pro mobilní širokopásmové služby. Uvolnění pásma 700 MHz by mělo být spojeno s přechodem do DVB-T2. Podle Towercomu je přechod do DVB-T2 nutným procesem, který ale bude mít negativní dopad na zákazníky. Domácnosti budou pro příjem programů ve druhé generaci pozemního vysílání potřebovat novější televizor nebo set top box, který bude podporovat DVB-T2 a HEVC. Stávající zařízení většinou tyto požadavky nesplňují.

Prioritou Towercomu je kontinuita a dlouhodobě udržitelný provoz DVB-T a efektivní využití stávající infrastruktury.

zdroj: BroadbandTVnews





Reklama




Vybrané články