Quantcast

FTA kanál TV Belsat na 23,5E

| redakce | tisk

Polská veřejnoprávní televize TVP (Telewizja Polska) se vrací na satelit Astra. Tentokrát na družici Astra 3B, kde zahájila distribuční linku programu Belsat TV. Stanice je dále redistribuována na pozici 4,8°E prostřednictvím operátora Arqiva.

TVP bude kapacitu na satelitu Astra 3B využívat nikoliv pro DTH (individuální příjem) ale pro potřeby distribuce zpravodajských materiálů pro jednotlivé programy TVP. Provozovatel bude využívat transpondér v evropském svazku družice Astra 3B, což umožní příjem distribučních signálů s parabolami od průměru 60 cm. TVP bude ale většinu zpravodajských příspěvků kódovat systémem BISS.

FTA kanál TV Belsat na 23,5E
▲ FTA kanál TV Belsat na 23,5E

Mapa: Footprint satelitu Astra 3B, evropský svazek

Veřejnoprávní vysílatel původně využíval k distribuci zpravodajských příspěvků kapacitu na satelitu Eutelsat na pozici 33°E. Příjmové podmínky jsou z nové pozice 23,5°E po celém Polsku stejné.

FTA kanál TV Belsat na 23,5E
▲ FTA kanál TV Belsat na 23,5E

technické parametry - Belsat TV:

• Astra 3B (23,5°E), freq. 11,581 GHz, pol. H, SR 2400, FEC 5/6, DVB-S2/QPSK, FTA

TVP není prvním polským vysílatelem, který využívá služby satelitního operátora SES (Astra). Na družici Astra 3B jsou také mini pakety s polskými rozhlasovými programy RMF FM, RMF Classic a RMF Maxxx v regionálních verzích. Vedle nich využívá tento satelit k distribuci přenosů také TV Trwam (freq. 12,553 GHz, pol. V, SR 1666, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK s obrazem MPEG-4/SD a zvukem HE-AAC).

Je třeba připomenout, že TVP využívala původně pozici 33°E. Ještě předtím kapacitu na 7°E. V obou případech šlo o satelity Eutelsat. Kontrakt na kapacitu pro TVP vyhrála společnost Telekomunikacja Polska. Smlouva platila 4 roky a vypršela začátkem letošního roku.

Po přesunu TVP na Astru 3B (23,5°E) zůstane na pozici 33°E už jen Telewizja Polsat s distribucí její mobilní platformy TV Mobilna pro pozemní DVB-T vysílače.

zdroj: sat-charts.eu,satkurier.pl





Reklama




Vybrané články