Quantcast

Skylink: O vypnutí CAID 0D96 se rozhodne v příštím roce

| redakce | tiskobrázek k článku: Skylink: O vypnutí CAID 0D96 se rozhodne v příštím roce

Operátor největší česko-slovenské satelitní platformy Skylink bude nadále používat systém podmíněného přístupu Irdeto. Aktuálně používá dva - jeden "přechodový" ze systému CryptoWorks (CAID 0D96) a čistý systém Irdeto (CAID 0624).

Kdy skončí mód CryptoWorks (0D96) a systém Irdeto (0624)? "Ani pro jeden z uvedených případů nemáme stanoven žádný termín," uvedl na dotaz webu parabola.cz Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která platformu Skylink provozuje.

Kryptovací systém Irdeta s CAID 0D96 sloužil pro operátora platformy Skylink pro hladký přechod ze starého systému CryptoWorks na nové kódování od společnosti Irdeto. Většina původních přijímačů a modulů se systémem CryptoWorks funguje s ICE kartami Skylinku. S ohledem na ukončení výroby modulů a přijímačů se systémem CryptoWorks ukončila společnost M7 Group prodej ICE karet a na trh nyní dodává už jen čisté karty Irdeto. S ukončením životnosti se nabízí možnost vypnutí jednoho ze systémů Irdeta CAID 0D96.

Kdy skončí "přechodový" systém Irdeta s CAID 0D96, který mají ICE karty Skylinku? "Počítám, že ICE funkcionalitu využívají desítky, možná stovky tisíc zákazníků. Po vypnutí MPEG-2 se tento počet sníží, budou to však pořád desítky tisíc," popisuje Jaromír Glisník.

Kdy bude aktuální vypnutí jednoho ze systémů Irdeta (CAID 0D96)? "O případném vypnutí CAID 0D96 začneme uvažovat až v příštím roce. Zatím to není aktuální," doplňuje.

Hlavní systém Irdeto (CAID 0624) bude nadále v provozu. "Vypnutí hlavního systému Irdeto nemáme v plánu. Karty Irdeto budou jistě v prodeji i v příštím roce. Žádné další konkrétní plány nemáme," uvedl webu parabola.cz Jaromír Glisník.

Majitel Skylinku chce letos představit nové hybridní set top boxy svým zákazníkům. Nové přístroje nebudou vybaveny stávajícím systémem Irdeto ale novým Viaccess Orca. Z pohledu CAS bude Skylink fungovat ve dvou systémech - pro stávající přijímače bude využívat Irdeto a v nových hybridních přístrojích bude integrovaný systém Viaccess.





Reklama




Vybrané články