Quantcast

ABS 2A začal vysílat první televizní signál

| redakce | tisk

Na novém telekomunikačním satelitu ABS 2A (75°E) je v provozu první transpondér v ruském svazku. Nový multiplex uvedl do testovacího režimu operátor GeoTelecommunications. Cílem je ověřit pokrytí satelitu po celém území Ruské federace.

GeoTelecommunications zahájil testy s multiplexem na kmitočtu 12,560 GHz, polarizace vertikální, SR 43200, FEC 7/8, DVB-S/QPSK. V multiplexu se nachází jedna programová pozice s názvem TEST a obsahuje barevné pruhy. Pro příjem transpondéru je na území České republiky i Slovenska nutná větší parabola (od průměru cca 100 cm). Příjmové podmínky se v našem regionu budou lišit. Signál od severovýchodu postupně klesá. Pokrytí ruského svazku ABS 2A je zakresleno v níže uvedené mapě.

ABS 2A začal vysílat první televizní signál
▲ ABS 2A začal vysílat první televizní signál

Satelit ABS 2A byl vynesen v červnu loňského roku. Jde o druhý plně elektrický satelit vyrobený společností Boeing pro satelitního operátora ABS. První družice tohoto typu ABS 3A pracuje na pozici 3°W.

ABS 2A je vybaven celkem 48 transpondéry v Ku pásmu se šířkou pásma 54, 72 a 108 MHz, které mohou pokrývat Afriku, Střední východ a severní Afriku (MENA), Rusko, jižní Asii a jihovýchodní Asii v závislosti na požadavcích zákazníků. Přesná pozice satelitu ABS 2A je 74,725 stupňů východně.

Na pozici 75°E tak budou pracovat dva satelity ABS - nový ABS 2A a původní ABS 2. Družice ABS 2 má 51 transpondérů v Ku pásmu, až 32 v C a až šest v Ka pásmu.





Reklama




Vybrané články