Quantcast

Digitální pozemní TV má v Polsku zůstat zdarma

| redakce | tisk

Polský regulátor médií KRRiT (Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji) vyzvala všechny zainteresované strany k vyjádření ke strategii KRRiT na nejbližších šest let. Cílem strategie je přechod na DVB-T2 a HEVC a rozšíření nabídky programů v HD rozlišení.

Konzultace se týká pozemní televize a digitálního rozhlasu, nových médií (internetu), veřejnoprávních médií, ochrany pluralismu v médiích a regulačního dozoru.

Předmětem konzultace je rozšíření programové nabídky o další stanice ve vysokém rozlišení (HDTV). V současné době mohou polské domácnosti bezplatně přijímat 32 programů prostřednictvím DTT ale pouze dva z nich se vysílají v HD rozlišení, zatímco na satelitech, na internetu a u kabelových operátorů je nabídka HD programů všeobecným standardem. KRRiT chce, aby všechny terestricky šířené televizní programy se vysílaly v HD rozlišení. Vše je spojeno s přechodem z DVB-T na DVB-T2 a na efektivnější kodek HEVC (High Efficiency Video Coding).

KRRiT neplánuje další rozšíření DTT o nové programy. První sítí pouze s HD programy má být pátý multiplex (MUX 5).

Přechod na DVB-T2 by měl v Polsku skončit v roce 2022 v souvislosti s uvolněním pásma 700 MHz pro širokopásmový mobilní internet.

Pozemní vysílání má v Polsku nadále zůstat bezplatné. KRRiT nemá v úmyslu spustit placené multiplexy.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články