Quantcast

Pantelio nebude pro DTH

| redakce | tisk

Již několik týdnů testuje na běloruském telekomunikačním satelitu Belintersat 1 (51,5°E) nová satelitní platforma ze Slovenska Pantelio. Postupně byly uvedeny do provozu tři 54 MHz multiplexy, které obsahují slovenské, české a klasické placené programy v HD i SD rozlišení.

Všechny programy - vyjma info kanálu Pantelio - jsou zakódovány systémem podmíněného přístupu PAnAccess. V tomto týdnu se v multiplexu Pantelio objevily technické testy několika slovenských regionálních stanic. Ty jsou zatím šířeny FTA.

Pantelio nebude pro DTH
▲ Pantelio nebude pro DTH

Nabídka Pantelio zaujala řadu čtenářů. Nicméně vysílání nebude určeno pro koncové zákazníky (DTH). Satelitní signál Pantelia bude sloužit dalším společnostem, které mohou tento signál poskytovat koncovým zákazníkům. Podobně jako společnost Telekom Austria Group (TAG) na satelitu Eutelsat 16A, která nabízí služby skrze platformy Flix TV a Antik Sat.

Z technického pohledu díky parametrům všech tří multiplexů disponuje Pantelio obrovskou kapacitou - 3x111 Mbit/s. Vysoké parametry - symbol rate s FEC a modulací 8PSK ale způsobují problém s příjmem na řadě satelitních přijímačů. Řada přístrojů neumožňuje přijímat vysoký symbol rate 45 Msymb/s, další mají potíže v kombinaci s vysokým FEC. Jiné přijímače mají zase problémy dekódovat stanice z multiplexů s tak vysokou kapacitou.

technické parametry transpondérů Pantelio:

• Belintersat 1 (51,5°E), freq. 11,290 GHz, pol. H, SR 45000, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK
• Belintersat 1 (51,5°E), freq. 11,350 GHz, pol. H, SR 45000, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK
• Belintersat 1 (51,5°E), freq. 11,410 GHz, pol. H, SR 45000, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK

Pantelio má ve své finální podobě poskytovat kolem 50 programů v HD a stejném počtu stanic v klasickém SD rozlišení. V současné době je v testu 78 programů, z toho je pouze 8 v HD.

Redakce webu parabola.cz oslovila provozovatele služby s dotazy. Vysílatel ale do zveřejnění tohoto textu neodpověděl.





Reklama




Vybrané články