Quantcast

Nový paket s ruskými programy na ABS 2A

| redakce | tisk

Na novém telekomunikačním satelitu ABS 2A, který je zaparkován na pozici 74,7°E, byl uveden do provozu první televizní multiplex. Paket se vysílá v ruském svazku a obsahuje ruské volně vysílané programy.

Televizní platforma se nachází na kmitočtu 12,533 GHz, pol. V, SR 45000, FEC 2/3 a vysílá se v normě DVB-S2 ale s modulací QPSK. Podle mapky (viz. obr.) pokrytí satelitu ABS 2A má být signál dostupný i v našem regionu. Reálně je signál velmi slabý a příjem je v Česku možný s parabolami větších rozměrů - o průměru kolem 2 metrů. Příjmové podmínky se v jednotlivých částech Česka a Slovenska mohou značně lišit. Lepší příjmové podmínky mají být v severovýchodně, nejhorší naopak v jihozápadní části Česka.

Nový paket s ruskými programy na ABS 2A
▲ Nový paket s ruskými programy na ABS 2A

Provozovatel zvolil jednodušší modulací QPSK, která má zajistit příjem paketu i se slabším signálem.

Slabší signál z nového satelitu potvrzují i někteří diváci v Rusku. Důvodem slabšího signálu mohou být i interference ze sousedního satelitu Apstar 7 na pozici 76,5°E, s blízkou frekvencí 12,521 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK. Tento transpondér se sice vysílá v čínském svazku, nicméně na některých územích Ruska může být signál tohoto vysílání ještě silný a zarušit nový ruský multiplex.

Nový satelit ABS 2A se nachází na pozici 74,7°E, což je mírně odlišná pozice od původní družice ABS 2, která je zaparkována na 74,9°E. Na parabolách o větším průměru je rozdíl orbitálních pozic obou satelitů více patrný.

V multiplexu jsou programy TNT (0h), TNT (+4h), TNT (+7h), TNT4, TV3 (+4h), Pjatnica (+2h), Telekanal 2x2 (0h), Telekanal 2x2 (+2h), TV Zvezda (0h), Fashion TV, JU TV (0h), Nadezdha, LDPR Live, Krasnaja Linija, Game Show, Konyj Mir, InterAz, Telekanal TRO a Big Asia. Všechny stanice jsou šířeny v MPEG-2 nebo v MPEG-4/SD a jsou FTA.

technické parametry:

• ABS 2A (74,7°E), freq. 12,533 GHz, pol. V, SR 45000, FEC 2/3, DVB-S2/QPSK, FTA





Reklama




Vybrané články