Quantcast

Něco se nepovedlo. Orange nabízí i HEVC programy pro MPEG-4 boxy

| redakce | tisk

Operátor nové satelitní placené televize Orange TV cez satelit hodlá ulovit zákazníky konkurenčních DTH platforem Skylink a freeSAT. Používá totiž stejný systém podmíněného přístupu Irdeto.

V praxi by tak mělo postačovat přetočit anténu na pozici 16°E, kde je zaparkován satelit Eutelsat 16A a vyměnit přístupovou kartu v přijímači nebo modulu v televizoru. Jenže ani to nemusí stačit. Některé programy pro Orange TV jsou totiž vysílány v novějším kodeku HEVC (H.265) se kterým si neporadí většina přijímačů, které se dodávají k výše uvedeným dvěma konkurenčním satelitním platformám.

Na stránkách oranžového operátora není žádná informace či upozornění, že některé programy na set top boxech nebo televizorech se satelitním tunerem nemusí zákazníkům fungovat.

Z nabídky Orange TV cez satelit se aktuálně vysílají v HEVC programy: ČT:D/ČT art, JOJ Cinema HD, Film+, Eurosport 2 HD, Nova Sport 1 HD, Nova Sport 2, Sport 2 HD, Nickeloeon, RiK, National Geographic, Spektrum, Spektrum Home, Disney Channel, CS Film/CS Mini, Film Europe, TV Paprika a TV Noe. Tyto programy jsou na kapacitě poskytovatele satelitní modulace společnosti TAG (Telekom Austria Group).

Orange na vlastních dvou transpondérech šíří hlavní slovenské a české programy v HD, případně v SD rozlišení. U těchto transpondérů používá kodek MPEG-4. Není proto jasné, proč hlavní stanice jsou v MPEG-4 a některé další nabízeny v HEVC.





Reklama




Vybrané články