Quantcast

HD je samozřejmost. HBO zrušila index HD v logu

| redakce | tiskobrázek k článku: HD je samozřejmost. HBO zrušila index HD v logu

Televizní vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) je již naprostá samozřejmost, že se provozovatel prémiových filmových kanálů HBO a Cinemax rozhodl učinit zásadní krok - v HD distribucích již nepoužívá v logu index HD.

Ať si divák nyní zvolí HBO HD, HBO2 HD, HBO3 HD, Cinemax HD či Cinemax2 HD u žádné z těchto pěti stanic již nenajde v logu označení "HD".

U operátorů televizních služeb se již běžně nacházejí vyjmenované stanice v HD rozlišení a navíc původní SD verze jsou postupně stahovány z programových rastrů poskytovatelů televizních služeb. Nemá proto smysl zbytečně uvádět, že se jedná o HD distribuci.

HBO HD - záběr z příjmu stanice, neobsahuje již index HD
▲ HBO HD - záběr z příjmu stanice, neobsahuje již index HD

Provozovatel kanálů HBO a Cinemax zároveň pracuje na zlepšení technické kvality svých programů. Distribuční signál, který poskytuje televizním operátorům, se u HD kanálů HBO zvýší ze 7 Mbit/s na 10 Mbit/s a v případě HD stanic Cinemax z průměrných 7,6 Mbit/s (VBR) na 9 Mbit/s (CRB).

Zlepší se i nabídka zvukových stop. Hlavní kanál HBO HD bude nadále poskytován s dabingem se zvukem v Dolby Digital. Zatímco HBO2 HD a HBO3 HD budou mít AC3 stopu jen u původní jazykové verze. Programy Cinemax HD a Cinemax2 HD budou zatím poskytovány bez zvukové stopy v Dolby Digital. Nicméně v tomto směru se chystají změny a také tyto programy budou opatřeny prostorovým zvukem. Termín zatím nebyl stanoven.

HD za samozřejmost považují také například ve Francii. Tamní DTH platforma Canal France již v názvech HD stanic neuvádí označení HD.

zdroj: dtvnews.hu + vl.info





Reklama




Vybrané články