Quantcast

ČT připravila výstavu fotografií a knihu k výročí roku 1989

| redakce | tisk

Se studentským zápalem nafotili rok 1989. Během uplynulých třiceti let se potkávali v redakci zpravodajství České televize. Nyní vystavují doposud nepublikované fotografie v rámci projektu Byli jsme při tom s podtitulem 1989 očima kameramanů ČT.

Česká televize připravila nejen venkovní výstavu, která bude k vidění od 24. září na Palachově náměstí před Rudolfinem, ale i fotoknihu, jejíž součástí je více než 170 unikátních fotografií.

Při uspořádávání svého osobního archivu jsem narazil na deset negativů, které jsem nasnímal v hektickém listopadu 1989. Fotografie z nich jsem nikdy nepublikoval a chtěl jsem je ukázat svým blízkým. Když jsem se ptal svých kolegů kameramanů z ČT, tak jsem zjistil, že podobných, třicet let starých pokladů, je v osobních archivech víc,“ shrnuje počáteční myšlenku jeden z autorů projektu Evžen Janoušek.

Výstava fotografií (foto: ČT, Vratislav Hůrka)
▲ Výstava fotografií (foto: ČT, Vratislav Hůrka)

Venkovní výstavu tvoří fotografie deseti tehdejších studentů FAMU, žurnalistiky a dalších oborů, kteří následně během třiceti let působili coby dokumentaristé a kameramani v České televizi. Na snímcích, které se na veřejnost dostávají prostřednictvím výstavy vůbec poprvé, zachytili revoluční celospolečenské dění. Výstava je jedním z příspěvků České televize k připomenutí 30. výročí sametové revoluce. Řada dalších projektů, dokumentů i zpravodajských ohlédnutí, se bude v následujících měsících objevovat ve vysílání všech šesti programů televize.

Výstava fotografií (foto: ČT, Martin Grošup)
▲ Výstava fotografií (foto: ČT, Martin Grošup)

Kromě uspořádání venkovní výstavy vydává Česká televize také knihu se stejnojmenným názvem Byli jsme při tom. „Některé listopadové snímky vstoupily do historie a říká se o nich, že jsou ikonické, většina ostatních chátrá v osobních archivech. Je to škoda, protože jak kdosi poznamenal, dějiny sice nejsou příběhem, ale skládají se z příběhů. Každý je vidí jinak, každý je jinak prožívá. A autoři v této knize nezapřeli reportérský talent,“ popisuje ředitel Zpravodajství a sportu České televize Zdeněk Šámal.

Kniha obsahuje kolekci více než sto sedmdesáti fotografií. Vernisáž výstavy, spojená s křtem knihy, se koná v úterý 24. září od 16 hodin na Palachově náměstí před Rudolfinem. Výstava bude následně k vidění až do 11. října. Fotoknihu Byli jsme při tom je možné zakoupit v e-shopu České televize a u vybraných knihkupců.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články