Quantcast

Eutelsat startuje ELO, nanosatelity věnované internetu věcí

| redakce | tisk

Nový projekt nanosatelitů ELO, francouzského satelitního operátora Eutelsat, se zaměří na trh internetu věcí. Poprvé bude možné nový projekt využít již v příštím roce.

Nadcházející boom trhu internetu věcí v odvětvích tak rozmanitých jako je doprava, ropa, plyn a zemědělství, znamená, že desítky miliony objektů budou muset navzájem komunikovat v oblastech bez terestriální infrastruktury. Nanosatelity ELO nabídnou globální pokrytí pro internet věcí a umožní objektům přenášet data bez ohledu na jejich umístění.

První série čtyř nanosatelitů bude složena od Loft Orbital (ELO 1 a 2) a Clyde Space (ELO 3 a 4). Satelity budou vyneseny mezi roky 2020 a 2021 a budou uvedeny do komerčního provozu jakmile budou dopraveny na orbitální dráhu.

Eutelsat startuje ELO, nanosatelity věnované internetu věcí
▲ Eutelsat startuje ELO, nanosatelity věnované internetu věcí

Pokud se tato nová iniciativa ukáže jako úspěšná, do konstelace budou dodány další nanosatelity, kterou by mělo v roce 2022 tvořit celkem 25 satelitů.

Investice do konstelace je nahrnuta do stávajícího výhledu Capex. Náklady spojené s každým satelitem nepřesáhnou 1 milion eur.

Tento projekt konstelace navazuje na prví nanosatelit objednaný Eutelsatem v loňském roce od Tybak International. Cílem této zkušební družice, jejíž vypuštění je naplánováno na začátek příštího roku, bude potvrzení technického výkonu různých průběhů mezi družicí na nízké oběžné dráze Země a objekty na zemi.

Nízká oběžná dráha je obzvláště vhodná pro zpracování signálů vysílaných připojenými objekty, protože nabízí všudypřítomné satelitní spojení, doplňující pozemní sítě internetu věcí, aniž by zvyšovala náklady nebo spotřebu energie těchto objektů.

Společnost Eutelsat podepsala strategická partnerství s předním hráčem internetu věcí, společností Sigfox, která provozuje jedinečnou globální úzkopásmovou síť vyhrazenou tomuto segmentu v 65 zemích. Na základě hybridních připojených objektů, jejichž data mohou být zachycena jak pozemními sítěmi, tak satelitem, Sigfox integruje globální pokrytí poskytované konstelací ELO do své stávající řady služeb internetu věcí. Toto rozšířené pokrytí sítě pomůže mnoha novým případům v oblastech jako ne námořní doprava nebo logistika ale také bezpečnost lidí v mimořádných situacích.





Reklama




Vybrané články