Quantcast

Trikolor TV úspěšný v boji s piráty

| redakce | tisk

Největší operátor placené satelitní a OTT televizní služby v Rusku Trikolor TV nadále hájí svá práva duševního vlastnictví a chrání zájmy držitelů autorských práv k obsahu a své klienty.

V roce 2020 se provozovateli Trikolor TV podařilo odhalit několik protipirátských aktivit. Během roku 2020 zahájily orgány činné v trestním řízení z podnětu provozovatele 11 trestních řízení.

Mezi nejčastější případy porušení zájmů společnosti patřila výroba a distribuce pirátských dekódovacích karet, úprava zařízení pro příjem satelitních kanálů a nelegální vysílání obsahu v segmentu HoReCa. K takovým trikům se nejčastěji uchýlili majitelé hotelů, restaurací, kaváren a barů. Narušitelé navíc uvedli spotřebitele v omyl tím, že nabízeli službu údajně jménem oficiálního zástupce provozovatele, ve skutečnosti nelegálně s použitím ochranné známky Tricolor. V důsledku toho bylo 13 lidí stíháno v souvislosti s výrobou a distribucí upraveného zařízení.

Nejvíce rezonující bylo rozhodnutí městského soudu v Novočerkassku v Rostovském regionu, které vstoupilo v platnost v únoru 2020. Vedoucí představitelé jednoho z místních provozovatelů kabelové televize nelegálně přesměrovali televizní kanály jiných operátorů, včetně Tricolor, prostřednictvím svých vlastních sítí na své předplatitele. Pachatelé byli odsouzeni podle části 3 čl. 146 trestního zákoníku Ruské federace (porušení autorských práv a práv s ním souvisejících) a odpovídajícím způsobem odsouzeni: 2 roky 6 měsíců s podmínkou 3 roky a 2 roky s podmínkou 2 roky. Kromě toho byly soudu předloženy materiály pro vymáhání peněžní náhrady ve výši 2,7 milionu rublů (cca 787 tisíc Kč).

logo Trikolor
▲ logo Trikolor

Skutečný trest dostal obyvatel Dagestanské republiky, občan A. za výrobu „pirátských“ čipových karet a jejich distribuci. Rozsudkem městského soudu v Khasavyurtu z července 2020 byl shledán vinným ze spáchání trestného činu podle části 2 čl. 272 (nezákonný přístup k informacím o počítači) a část 2 čl. 273 trestního zákoníku Ruské federace (tvorba, používání a distribuce škodlivých počítačových programů) a odsouzen k omezení svobody na dobu 1 roku a 6 měsíců.

Tricolor také nadále sleduje skutečnosti nelegálního vysílání televizních kanálů na veřejných místech. V segmentu HoReCa získala společnost od správců odškodnění za správní pokuty a pohledávky. S některými narušiteli bylo možné dosáhnout v předběžném řízení dohody o uzavření smluv s právem veřejného vysílání.

Správcům a vlastníkům stránek, kteří nesouvisejí s aktivitami společnosti a jejích partnerů, ale nelegálně používají ochrannou známku Tricolor k propagaci příslušného zboží a služeb, bylo na základě rozhodnutí provozovatele účtováno více než 0,5 milionů rublů. V roce 2020 bylo zcela nebo zčásti uspokojeno 7 nároků vůči správcům a vlastníkům stránek.

V prosinci 2020 vstoupilo v platnost rozhodnutí uznat známou ochrannou známku Tricolor. Nový status platí neomezeně, platí pro všechny kategorie služeb a zboží provozovatele a znásobuje jeho postavení v ochraně duševního vlastnictví.

Tricolor varuje, že právní předpisy Ruské federace stanoví odpovědnost za pirátství nejen pro prodejce nelegálního zařízení, ale také pro uživatele. Nejjednodušší způsob, jak zajistit, aby zařízení nebylo pirátské, je zkontrolovat aktuální stav ve svém osobním účtu. Tato služba umožňuje sledovat zůstatek, počet dní do konce předplatného a je možné z ní platit za služby.

Pokud během instalace zařízení nebude uzavřena dohoda o poskytování služeb a nebude poskytnut přístup k osobnímu účtu na webu, uživatel není oficiálním klientem, ale je spolupachatelem distribuce pirátského obsahu.

zdroj: Trikolor





Reklama




Vybrané články