Quantcast

Polsko: Prezident vetoval zákon lex TVN

| redakce | tisk

Prezident Polské republiky Andrzej Duda vetoval novelu zákona o vysílání, která stanoví, že vlastníkem televizních nebo rozhlasových stanic působících na základě polské licence nesmí být subjekt se zahraniční, mimoevropskou majetkovou účastí vyšší než 49 procent.

Zákon je obecně označován jako "lex TVN", protože je přímo namířen proti skupině TVN Discovery, kterou vlastní americká mediální společnost Discovery, Inc.

Zákon byl 17. prosince znovu projednáván Výborem pro kulturu a média, ačkoliv 9. září byl novela zákona zamítnuta polským Senátem.

Polský prezident Andrzej Duda mohl schválený zákon buď podepsat, nebo vetovat.

Polská hlava státu na pondělí 27. prosince 2021 na 12. hodinu svolala konferenci, na které oznámila své rozhodnutí vetovat zákon "lex TVN". V obsáhlém zdůvodnění svého rozhodnutí prezident zdůraznil, že sdílí názor většiny svých občanů, kteří se rozhodli, že "další spory pro nás v tuto chvíli nejsou nutné".

"Jako prezident Polské republiky musím být nadřazen sporům a dívat se na ně se zdravým rozumem. Mým úkolem je jednat tak, abychom se vyhnuli sporům," zdůraznil Duda.

Prohlášení představenstva společnosti TVN Discovery Group ze dne 27. prosince 2021:
"Tleskáme a vítáme rozhodnutí polského prezidenta Andrzeje Dudy postavit se za svobodu médií a právo diváků na volbu. Vetováním "lex TVN" se prezident postavil za dobré vztahy se Spojenými státy".

"Mnoho dní úzkosti a nejistoty je za námi. Děkujeme našim divákům, všem organizacím i jednotlivcům, kteří podepsali naši výzvu a vyjádřili svůj nesouhlas s tímto zákonem. Vaše podpora byla v tomto pro nás těžkém období neocenitelná," uvedla skupina TVN Discovery.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články