Quantcast

Jižní Korea chce vysílat TV od svého severního souseda

| redakce | tisk

Ministerstvo pro sjednocení, které vzniklo v 60. letech v Jižní Koreji, se připravuje na budoucí sjednocení obou zemí. Právě letos předložilo prezidentovi překvapivý návrh: postupné otevírání se severokorejským médiím.

V souladu se základní politikou povzbuzování Severní Koreje k účasti ministerstvo plánuje umožnit (Jihokorejcům) přístup k severokorejskému televiznímu vysílání ve snaze povzbudit Severní Koreu k podobným krokům.

Ne všichni jsou však v této myšlence příliš optimističtí. Martyn Williams, expert amerického portálu "38 North Project" věnovaný Severní Koreji, se domnívá, že bychom neměli očekávat, že Severní Korea bude reagovat stejným způsobem a otevře svým občanům přístup k jihokorejským médiím. „Režim je založen na kontrole lidí a kontrola informací je jeho jádrem,“ říká.

Ministerstvo také říká, že plně využije nová média, která mladí lidé znají, k digitálnímu rozšíření vzdělávání zahrnujícího univerzální hodnoty, jako je svoboda, demokracie a lidská práva.

Jižní Korea plánuje zrušit desítky let trvající zákaz veřejného přístupu k severokorejské televizi, novinám a dalším publikacím jako součást úsilí o podporu vzájemného porozumění mezi rivaly.

Obě Koreje, rozdělené podél nejopevněnější hranice světa od roku 1948, zakazují svým občanům navštěvovat jejich území a vyměňovat si telefony, e-maily a dopisy a také blokují přístup na své webové stránky a televizní kanály.

zdroj: satkurier.pl + telesatellite.com + whatsnow.news





Reklama




Vybrané články