Quantcast

Paket kanálů IRIB z ruského satelitu na 14W

| redakce | tisk

Vybrané programy vysílací skupiny IRIB (Islamic Republic of Iran Broadcasting) se objevily na ruském telekomunikačním satelitu Express AMU8 (14°W). Původně se balíček programů IRIB vysílal do Evropy ze satelitního systému Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E.

Po zákazu distribuce programů IRIB v Evropě hledal vysílatel možnost, jak programy nadále šířit na evropském kontinentu. Vysílání bylo proto krátce šířeno přes ruský satelit Yamal 402 (Jamal 402) na pozici 55°E v evropském paprsku. Později se některé programy IRIB objevily na družici Intelsat 39 na pozici 62°E, která ale nemá dostatečný signál v Evropě pro příjem programů s parabolami malých rozměrů. Mini pakety mohl divák naladit jen s parabolami větších rozměrů.

Press TV HD - záběr z příjmu stanice
▲ Press TV HD - záběr z příjmu stanice

Nyní IRIB využil satelitních služeb jiného ruského operátora RSCC na družici Express AM8, která se nachází na 14°W. Zde spustil menší paket s vybranými kanály IRIB. Vysílání je nadále šířeno v evropském svazku. Příjem je tedy možný s parabolami od průměru přibližně 80 cm. Pozice 14°W ale nepatří mezi běžně přijímané pozice v Evropě.

Jame-Jam 1 HD - záběr z příjmu stanice
▲ Jame-Jam 1 HD - záběr z příjmu stanice

Paket IRIB se vysílá na kmitočtu 11,671 GHz a aktuálně obsahuje programy Jame-Jam TV Network HD, Press TV HD a Alalam News Channel HD a dále SD stanice Sahar Balkan, Sahar Azeri, Hispan TV a iFilm English. Všechny programy jsou volné ( FTA).

Sahar Azeri - záběr z příjmu stanice
▲ Sahar Azeri - záběr z příjmu stanice

technické parametry - paket IRIB:

• Express AMU8 (14°W), freq. 11,671 GHz, pol. H, SR 16600, FEC 3/5, DVB-S2/8PSK, FTA

zdroj: flysat.com + vl.info





Reklama




Vybrané články