Quantcast

Zakázaný ruský Pervyj kanal opustil 14W

| redakce | tisk

Volně ( FTA) vysílaná distribuce ruského veřejnoprávního televizního programu Pervyj kanal do Evropy opustila domácí (ruský) telekomunikační satelit Express AM8 na pozici 14°W. Stanice pokračuje ve volné distribuci z jiné pozice a satelitu.

Pervyj kanal Europa v poslední době vysílal do evropských domácností z ruské družice Express na pozici 14°W, která byla v posledních měsících dlouhodobě zarušena neznámými subjekty. Překvapivé je, že krátce po vyřešení rušení satelitního signálu byla distribuce této stanice na pozici 14°W ukončena.

Program Pervyj kanal Europa se vysílá do (části) Evropy nyní přes ázerbájdžánský satelit Azerspace 2 na pozici 45°E v rámci distribuční platformy televize Pervyj kanal. Ta obsahuje vedle této stanice také volně vysílaný dětský kanál Karusel International a dále řadu tématických programů, které jsou zakódované CA systémem Irdeto.

Distribuce televizní stanice Pervyj kanal patří v Evropě je zakázána. Vysílání se k divákům dostává prostřednictvím satelitu z kapacit operátorů ze zemí mimo EU.

Zajímavostí je, že Pervyj kanal nevyužívá k distribuci domácí satelit, ačkoliv původně se vysílala přes ruské družice Express AM8 (14°W) a Express AM6 (53°E). K využívání ruských satelitů vyzvaly domácí vysílatele tamní úřady. Většina ruských DTH platforem zčásti nebo zcela poskytovala služby z kapacit zahraničních operátorů. Například Telekarta, která se přesunula z 85,2°E na 80°E a šíří programy přes ruský satelit Express. Možný posun by mohl nastat i u konkurenční služby MTS TV, která na stejné pozici (80°E) testuje. Doposud poskytuje své služby na satelitu ABS 2A (74,7°E).

nové technické parametry - Pervyj kanal Europa:

• Azerspace 2 (45°E), freq. 11,469 GHz, pol. H, SR 19000, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK, FTA





Reklama




Vybrané články